Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kirkby: Före midsommar har vi 70 basstationer uppe

5g Allison Kirkby är tillbaka i Stockholm. Hon leder Telia i 5g-racet och hon är säker på att de var igång först med sitt nät.

I ett Corona-nedstängt Stockholm ordnar Telia och Ericsson en pressträff på ett tak i centrala delar av staden. Det är långt mellan deltagarna och istället för wraps finns det handsprit att ta av.

Här uppe på taket finns en av de 15 basstationer från Ericsson som ger Telia ett av Sveriges första 5g-nät. Det har varit i drift i några veckor och därmed kommer en svensk 5g-verklighet allt närmare.

Telekom idag passade på att ställa fem frågor till Allison Kirkby, den förre Tele2-vd:n som nu kommit tillbaka till Sverige för att vara boss på Telia Company.

Nu har du hunnit vara i tre veckor på Telia. Hur känns det?

– Det känns great, speciellt på en sådan här solig dag inne i Stockholm. Att tillträda som vd i dessa Corona-tider har varit intressant. All onboarding har gjorts via Teams.

Kul att få tillträda med att lansera ert 5g-nät?

– Ja, verkligen. Nätet har varit igång i några veckor så det var snällt av dem att vänta med lanseringen så att jag kunde hjälpa till att lansera.

I helgen kom det mängder med pressmeddelanden från svenska operatörer som Tele2, Telia och Tre där alla var först med 5g.

– Branschen är verkligen desperat på att komma igång. Men vi har haft i gång vårt i några veckor så vi var först.

Är det viktigt att vara först?

– Det mest viktiga är när vi går ut vill våra kunder. Och att vi då lanserar ett nät som är safe och secure och möter kundernas förväntan. PR mellan konkurrenter är inte lika viktigt.

När kommer första kunden i ert 5g-nät?

– Vi pratar om att lansera i juni. Det som kommer att ske nu är att vi går från dagens 15 basstationer till omkring 70 fram till midsommar. Dessutom lanseras det nya 5g-telefoner från Samsung alldeles strax.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter