KO ingriper mot automatisk telereklam

Telefonen ringer och en inspelad röst påstår att samtalet kommer från dig själv, fast från någon gång i framtiden. Det är upplägget i en reklamkampanj från AMF Pension. Integritetskränkande och ett brott mot marknadsföringslagen, anser Konsumentombudsmannen, KO, som tar reklamen till Marknadsdomstolen.

Enligt KO är det ett stort problem är att vem som helst kan gå in på bolagets webbplats och fylla i någon annan persons uppgifter. Det betyder att helt ovetande personer kan bli uppringda av det automatiska systemet och överrumplas av det märkliga samtalet.

– Den som blir uppringd utan att själv ha tagit initiativ till det kan uppfatta det som obehagligt och integritetskränkande. Det är särskilt illa att det tar så lång tid innan man får reda på vad syftet med samtalet är och vem det kommer från, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande KO.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.