Kommun får miljoner till iot

IOT Vinnova har tilldelat Lunds kommun ett stort antal miljoner för att utveckla smarta offentliga miljöer med hjälp av iot, internet of things.

Kommun får miljoner till iot

Sakta men säkert påbörjas utvecklingen av iot i svenska offentliga miljöer. I Lunds kommun har man nu fått draghjälp av Vinnova som beviljat tolv miljoner kronor som stöd för ett utvecklingsprojekt för smarta uppkopplade funktioner i offentlig miljö.

I projektet har man valt att fokusera på:

• Övervakning. Med fokus på sensorer i elskåp som rymmer viktiga funktioner.

• Cykeldata. Med dels kameror och dels en app ska man samla in data om cyklisters trafikbeteende.

• Stadsodling. Mätning av nederbörd, sol, vind och jordtemperatur för att underlätta för framtida stadsodling och gröna miljöer.

• Avfallshantering. Sensorstyrd lösning för tömning av bland annat containrar för minskade transporter.

Minska resursslöseri

‑ Projektet hjälper bland annat till att hitta nyttor med internet of things för kommunens verksamheter. På det här viset kan förvaltningar och kommunala bolag möta framtiden med teknologilösningar som är mer resurssmarta, säger Anders Trana, projektledare på Future by Lund.

I Lund finns sedan våren 2017 ett fritt och öppet sensornätverk baserat på LoRa-teknik, (Long Range wireless data telemetry). Några verksamheter är redan igång i detta nät och efterhand kommer även Wifi, NB-IoT och 5G att användas.

Iot-projektet i Lund startade den 1 september och pågår fram till och med juni 2020. Inom projektet finns drivande aktörer som bland andra Malmö Kommun, Lunds Universitet, Mobile Heights, Sony, Ericsson, Telia och Sensefarm.

Pengarna från Vinnova är en del av det strategiska innovationsprogrammet iot-Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.