Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kommunens Teams-möten underkända i domstol

Process Luleå kommunfullmäktiges Teams-möten underkänns av förvaltningsrätten. Besluten från två möten blir nu ogiltiga.

Kommunens Teams-möten underkända i domstol

På grund av Corona använder Luleås kommunfullmäktige möjligheten för ledamöter och åhörare att vara med på distans. För ledamöter används dels Microsoft Teams för mötet samt appen Quickchannel meeting för närvaro, att begära ordet samt för röstning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Vid fullmäktige den 21 och 22 december förra året var en del ledamöter med på plats samt en del ledamöter med på distans. En åhörare upptäckte brister i mötenas tekniska uppsättning och lämnade in en begäran till förvaltningsrätten i Luleå om att besluten vid dessa möten skulle ogiltigförklaras.

Domstolen har nu gett åhöraren rätt. Man konstaterar i domen att det går bra att ha med deltagare på distans på fullmäktige, men att det finns en del villkor som måste vara uppfyllda.

Det viktigaste är att ”deltagandet måste ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor”. Vid både mötena har de som varit med på distans i Microsoft Teams inte kunnat se de som var på plats i möteslokalen. Vid det första mötet har det också uppstått komplikationer med en av ledamöternas videouppkoppling i Teams varvid denna inte kunde använda bild.

– Att besluten upphävs beror främst på att de distansdeltagande ledamöterna inte alls kunnat se de ledamöter som befunnit sig i sammanträdeslokalen, inte ens genom en överblick av lokalen. Vår bedömning är att det inte räcker att de kunnat se presidiet och den som står i talarstolen, säger lagmannen Victoria Bäckström i ett uttalande.

Domen går att överklaga inom tre veckor för Luleå kommun. I uttalandet skriver dock domstolen att deras bedömning delas av Sveriges kommuner och regioner.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter