Kompakt Cisco-router integrerar tjänster

Den nya ASR 1000-routern från Cisco integrerar data, röst- och video för företags- och konsumenttjänster i en och samma enhet. Med lägre miljöpåverkan, högre prestanda och ökad kostnadseffektivitet ska den utmana konkurrenterna.

Kompakt Cisco-router
integrerar tjänster

Ip-trafiken växer så det knakar, med allt högre krav på säkerhet och funktionalitet. Därför lanserar Cisco sin ASR 1000 – den första modellen i den nya Aggregation Services Router-serien som ska göra det möjligt för operatörer och större företag att snabbt införa nya funktioner, utan att behöva bygga om sin nätverksinfrastruktur.

ASR 1000 kan dessutom uppgradera mjukvaran i realtid, helt utan avbrott, något som tidigare inte kunnat göras på routrar i den här storleken.

– Vi har tagit teknologi från två olika håll, berättar Ciscos teknikdirektör Henrik Bergqvist. Dels har ASR 1000 hämtat råprestandan från företagets core-router CRS1, dels finns också samma breda funktionalitet som i Ciscos mindre ISR-familj.

Virtualisering

Den nya plattformen har utvecklats under fem års tid och erbjuder stöd för virtualisering i mjukvara. På så sätt kan brandvägg, ipsec, vpn-lösningar, deep-packet inspection (dpi) och session border control (sbc) köras samtidigt helt utan behov av separat hårdvara.

Hjärtat i routern är Ciscos Quantum Flow Processor, som är en ny flerkärnig krets med kapacitet för 14 miljoner ip-paket per sekund. Henrik Bergqvist berättar att routern jämförelsevis är omkring 60 gånger snabbare än Ciscos 7200-router som används på många håll i dag.

Att ASR 1000 kör samma operativsystem som tidigare modeller gör övergången lätt för användarna. Dessutom använder man samma interface-kort som i existerande routrar, vilket ger ett bra investeringsskydd.

Miljövänlig

ASR 1000 är mer miljövänlig tack vare minskad energiförbrukning och minskat utrymmesbehov, samtidigt som den totala prestandan höjs. Därmed minskar företagen sina elkostnader och bidrar till en bättre miljö.

Tjänsteoperatörer sägs kunna se snabbare tjänster men också en ökad kapacitet av tjänsterna. Routern arbetar på kanten av nätverket, nära eller direkt hos kunden, som i sin tur kan använda ASR 1000 för integration av alla sina applikationer.

Routern, som kan beställas från och med april 2008, kommer i tre olika varianter, för 5, 10 och 20 Gbit/s, men är även förberedd för 40 Gbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.