Komponentbrist hot mot mobilförsäljning

Försäljning Försäljningen av mobiltelefoner ökar nu så mycket att tillverkarna av komponenter har svårt att få fram tillräckligt mycket för att täcka behovet.

Komponentbrist hot mot mobilförsäljning

Under andra kvartalet i år ökade den globala försäljningen av mobiltelefoner med 6,7 procent, motsvarande 366 miljoner enheter, jämfört med samma period förra året. Enligt siffror från analysföretaget Gartner står jättemarknaden Kina för närmare en tredjedel av alla sålda enheter och det är även den marknaden som troligen kommer att fortsätta driva på ökningen. Fantastiskt bra nyheter för alla tillverkare av mobiltelefoner kan man tycka, men det har redan uppstått vissa orosmoln. Komponenterna räcker inte till.

Det räcker inte

Enligt Anshul Gupta, forskningschef på Gartner, finns det tecken på att brist på bland annat flash-minnen och Oled-displayer kommer att hämma försäljningen mot årets slut, framför allt för tillverkarnas premium modeller.

– Vi har redan sett att Huaweis P10 har påverkats negativt på grund av svårigheter att få fram flash-minnen. Och de mindre traditionella märkena som HTC, LG och Sony har svårt att konkurrera med aggressiva kinesiska tillverkare på ena sidan och giganterna Samsung och Apple på den andra sidan, sa Anshul Gupta i ett uttalande.

Han antydde därmed att det redan råder tuff konkurrens bland mobiltillverkarna om att få tag i komponenter.

Under andra kvartalet i år hade Samsung 22,5 procent av den globala mobilmarknaden följt av Apple på 12,1 procent och Huawei med 9,8 procent.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.