Kompromissförslaget: Så kommer det påverka internetanvändandet

Internet Efter en hel del kompromissande godkände EU i fredags till slut nya Digital Service Act. Det innebär att vi från 2024 kommer ha en ny lag som påverkar hur vi använder internet.

Kompromissförslaget: Så kommer det påverka internetanvändandet
internetstiftelsen, internet, internetanvändning

Det har länge varit en dragkamp. Amerikanska techjättar på ena sidan och EU på den andra. Striden har stått på flera områden om transparens, marknadsföring, personlig integritet samt innehållsansvar.

Och efter en riktig långkörare kom man under fredagen till slut fram till ett kompromissbeslut i EU. Något som medför att vi framöver får några viktiga förändringar på nätet.

Digital Services Act, som regleringen heter togs fram i december 2020 och innehåller en ny nivå av ansvar för onlineplattformar. De måste ta bort illegalt och skadligt innehåll samtidigt som de även måste öka transparensen för hur deras algoritmer används. Därtill måste de introducera skydd för att minderåriga inte ska utsättas för riktad reklam.

Att man har kommit så här långt innebär att om EU parlamentet nu godkänner det hela – så blir DSA en lag som börjar gälla 2024.

Nya lagen slår brett

De som omfattas av lagen är allt från stora sökmotorer och sociala media-plattformar till webbhotell och e-handel.
– Digital Services Act sätter en ny global standard. Medborgare kommer ha bättre kontroll över hur deras data används av onlineplattfomar och stora tech-bolag. vi har äntligen försäkrat oss om att det som är illegalt offline nu också är illegalt online, säger Christel Schaldemose, dansk parlamentsledamot och medlem i kommittén för den interna marknaden och konsumentskydd, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.