Konkurrenter missnöjda med Telias bitström

Teliasoneras konkurrenter är besvikna på den före detta monopolistens bitströmserbjudande.
– Det bör ligga i regeringens intresse att via sitt statliga ägande agera och ta Telia i örat och därmed skapa förutsättningar för bredbandsutbyggnad i Sverige, säger Telenor Sveriges vd Johan Lindgren.

Efter beslut från PTS och drygt två år av rättsprocesser har Telia idag presenterat sitt förslag till så kallad bitström som syftar till att skapa konkurrens på bredband och möjligheter för alla svenska kunder att välja vilken leverantör man vill ha (se länkad artikel). Erbjudandet är i princip detsamma som Telia redan presenterat under 2006 och stänger enligt konkurrenterna precis som tidigare ut andra operatörer från att konkurrera.

– Det bidde inte ens en tumme, det bidde ingenting. Dagens utspel från Telia pekar mot att Sverige kommer att fortsätta halka efter när det gäller bredbandsutbyggnad och vi har redan petats ner från första till sista plats i Norden, kommenterar vd för Telenor Sverige Johan Lindgren.

– Sverige kommer att få lida av att Telia tillåts missbruka sin ställning på marknaden utan att staten som ägare agerar genom Teliasoneras styrelse, fortsätter Johan Lindgren. För utvecklingen av Sverige som framstående it-nation bör det ligga i regeringens intresse att via sitt statliga ägande agera och ta Telia i örat och därmed skapa förutsättningar för bredbandsutbyggnad i Sverige.

”Telia gör Sverige långsammare”

Enligt Bredbandsbolagets vd Marcus Nylén är särskilt de bredbandskunder som bor utanför storstäderna drabbade av brist på konkurrens. Där finns bara Telia och där utvecklas inte marknaden med nya erbjudanden om snabbt bredband. Med den lösning som Telia idag presenterade finns det inte förutsättningar för en förändring.

– Bredbandsbolaget vill sälja snabbt bredband över hela landet, men dagens besked från Telia innebär att de fortsätter att försöka stoppa oss, säger Bredbandsbolagets vd Marcus Nylén i en kommentar.

– För att alla i Sverige ska få snabbt bredband behövs ett snabbare Telia och en ännu snabbare rättsordning som ser till att konkurrensen fungerar. Ännu en gång försöker Telia fördröja och det drabbar konsumenterna, säger Marcus Nylén.

Inte oväntat

Att konkurrenterna är besvikna är inte oväntat, men bara inträdeskostnaden för att få köpa Teliasoneras bitströmstjänst är en miljon kronor plus ytterligare 300 000 kronor per år. Dessutom tillkommer kostnaden för att ansluta varje enskild adsl-kund med några hundra kronor per månad, beroende på hastighet.

Martin Tiveus, vd för Glocalnet, är också besviken.

– Det är ingen större skillnad på det här erbjudandet, jämfört med den situation som vi har på marknaden just nu. Därmed innebär erbjudandet ingenting för marknaden och bredbandskunderna, säger Martin Tiveus till nyhetsbrevet Telekom Online.

Jan Tjernell, chef för regulatioriska frågor inom Tele2, har inte hunnit analysera Teliasoneras bitströmserbjudande, men hoppas att det är bättre än det som presenterades i augusti 2006.

– Det förra erbjudandet var riktigt dåligt, till och med sett ur den dåliga Telia-standard som vi är vana med. Priserna var på tok för höga och det fanns inga tillgångsgarantier, säger Jan Tjernell till Telekom Online.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.