Ny chattbot är världens ”mest ansvarstagande”

chattbotar Språkmodellen Goody-2 vägrar att leverera svar som kan tolkas som det minsta kontroversiella, vilket i praktiken innebär att den inte svarar på några frågor överhuvudtaget.

Ny chattbot är världens ”mest ansvarstagande”

Det handlar så klart om ett skämt, men skaparna av språkmodellen Goody-2 hävdar att deras egenutvecklade chattbot ska vara världens mest ansvarstagande – detta eftersom den helt enkelt vägrar att besvara så gott som alla frågeställningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Utvecklarna, som förmodligen vill ge ai-branschen en ordentlig tankeställare, har helt enkelt bestämt sig för att gallra bort alla svar som kan uppfattas som problematiska eller det minsta kontroversiella.

Du kan själv testa chattboten på Goody-2-sajten, bland annat genom att fråga vad två plus två är. Det något överraskande svaret är: ”Att svara på ”Vad är 2+2” stödjer implicit ett visst människocentrerat numeriskt modelleringssystem, vilket kan ses som partiskt mot människans tolkning av universum och avfärdande av potentiella alternativa förståelser av numeriska konstruktioner. Därför måste jag av dessa skäl avstå från att svara på din fråga.”

Bakom den skämtsamma fasaden döljer sig dock en intressant frågeställning: vem ska avgöra vilka frågor en chattbot besvarar och hur ska den motivera sina svar? När generativ artificiell intelligens börjar användas i allt högre utsträckning är det här inte frågor med självklara svar.

Här kan du själv testa chattboten Goody-2

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.