Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Kontorslandskap blir kanske inte lika eftersträvansvärt”

5g Kenneth Fredriksen är ansvarig för Huaweis nätdel i norden och Östeuropa. Telekom idag passar under Corona-tiden på att ringa upp norrmannen i Norge för att prata 5g, hemarbete och amerikanska handelshinder.

”Kontorslandskap blir kanske inte lika eftersträvansvärt”

Under Corona har vi ju sett en stor förflyttning till jobb hemifrån och ökad digitalisering. Operatörerna rapporterar också mer trafik i mobilnäten. Hur mycket av det tar vi med oss i sättet att arbeta och kommunicera om tre år?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Först vill jag berömma den strategi som Sverige har valt där nästan alla har haft möjlighet att jobba hemifrån utan att ha sämre möjligheter än normalt att göra jobbet. Sverige har fantastisk uppkoppling både med fiber och mobilt. Det är ju det som har gjort det möjligt att ändra arbetsmetoder så snabbt som skedde i Sverige och smidigare än i många andra länder. Sverige har ju jobbat med både konnektivitet och digitalisering i många år, säger han på norsksvenska och fortsätter:

– Det här har visat att det här med digitala möten går bra – folk accepterar det och det kommer vi att ta med oss in i arbetssättet framåt. Både arbetsgivare och arbetstagare kommer att vilja ha ett mer balanserat och flexibelt sätt att arbeta om tre år.

Hur tänker du?

– Jag är säker på att det kommer strukturella förändringar och ett starkt fokus på att göra dessa förändringar. Många länder och företag kommer att göra investeringar för att kunna ha ännu mer möjligheter till digitalisering. Kontorslandskap blir kanske inte lika eftersträvansvärt när vi ser att det inte behövs för att göra ett bra jobb. Vi kommer att ha andra typer av chefer som jobbar mer med uppföljning och mindre med övervakning. Arbetslivet kommer att vara mer effektivt när vi kan ta bort både restid till arbete och till möten. Allt de här som vi nu sett har fungerat bra tar vi med oss till ett mer digitaliserat arbetsliv.

Hur kommer nästa mobilnätsgeneration, 5g, in i det här tänker du?

– 5g har bättre svarstid och bättre hastighet i ett första steg, som kommer nästa steg som är nya tjänster. Jag tänker också att det kommer att vara mer kostnadseffektivt att bygga eftersom det är trådlöst och att man därmed kan få riktigt bra uppkoppling även på vissa ställen där fiber inte är värt att bygga. Nu håller ju operatörerna på att dra igång 5g i Sverige och det är bra att man får känna lite på tekniken här. I övrigt med digitaliseringen ligger Sverige ju långt fram och det är viktigt att man kommer vara i framkant med 5g också för att behålla sin position.

Behovet av bra videokommunikation har ju också slagit i taket nu under Corona. Hur ska näten framöver klara av den ökade datamängd som video skapar?

– Här handlar det också om 5g, som är nödvändigt. Där utnyttjar man redan – med så kallad network slicing möjligheten att dedikera vilka resurser som går till olika applikationer – till exempel kan man garantera tillräckligt bra användarupplevelse för en viss tjänst som då till exempel kan vara video. Det är en stor skillnad mot 4g där detta inte går att göra, säger Kenneth Fredriksen innan han smattrar vidare med svaret:

– Det här är redan testat mot kund i Kina och Sydkorea med bra resultat. Det är extra bra för de som sysslar med gaming – och ger fördelar för de som vill vinna i spelen eftersom den som har bäst svarstid har stora fördelar och oftast är den som är mest framgångsrik.

Samtidigt så har vi också pratat mer i telefon under Corona. Hur viktigt tycker Huawei att det är att nätet utvecklas framöver för att kunna säkra upp bra tal-möjligheter?

– Allt mer av talet kommer att gå över till data och vi kommer att ha 5g voice, som fungerar som Volte i 4g och voice over wifi som bygger på IP och är datadrivna taltjänster. Det är bättre än tidigare 2g och 3g-lösningar och med det här ip-drivna talet så får man också en sömlös övergång till video så det väldigt många fördelar. Samtidigt ska man komma ihåg att datatjänster som har väldig hög kapacitet kräver mer utveckling.

Vilka andra trender ser du kring utvecklingen av mobil kommunikation?

– Krisen har varit en ögonöppnare: Konnektivitet är viktigt och det förstår alla nu. Krisen har verkligen illustrerat betydelsen av att ha konnektiviteten på plats – det är det som möjliggör digitaliseringen. Fler länder kommer ha fokus på att få nytt fundamentet på plats, till exempel Kina. Vi ser att vid sådana här händelser finns det stora behov att agera snabbt och då krävs ett bra fundament. För Sverige betyder det här att man behöver ha ett bra 5g-nät på plats. Det känns faktiskt viktigare nu än det gjorde före krisen, säger Kenneth Fredriksen och tänker efter lite.

– Här i Norge hade vi problem med skol-applikationerna i början av pandemin. Det var inte byggt för att alla skulle kunna använda det samtidigt. Viktigt för tjänsteleverantörerna att tänka på inför framtida utveckling att det går att skala upp och ned snabbt.

Inför 5g-utbyggnaden går det inte att komma runt de restriktioner som USA infört för Huawei. Vad tycker du om det?

– Jag, och många andra, ser att innovation drivs av samarbete. Ett samarbete som ger ett maximalt utnyttjande av resurser. Historiskt sett har det på mobilnätssidan varit de tekniker som blivit standard haft mesta möjliga öppenhet. Europa och Asien har varit samkörda. Nu tycker vi att vägen för 5g också ska vara öppenhet – och läget som det är nu skapar osäkerhet där många får bruka resurser på alternativa lösningar och det är inte bra. Vi på Huawei har haft ett bra 2019 och hoppas på att den bästa teknologin ska vinna framöver. Det ska inte vara politik som styr.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter