Korta företagsnummer snart verklighet

Den första april öppnar PTS dörren för företag och myndigheter som vill ha ett kort och snärtigt nummer till växeln eller kundtjänsten. Men tillgången är starkt begränsad.

Ett växelnummer med bara fem siffror som fungerar i hela landet utan riktnummer. Det blir möjligt när PTS från och med den första april i år gör det möjligt för företag och myndigheter att ansöka om nummer i den så kallade 90-serien. Totalt rör det sig om knappt 800 telefonnummer eftersom numren 90 000 till och med 90 099 undantas från utdelningen. Det gör också 90 112 som skulle kunna krocka med larmnumret 112. Sedan monopoltiden använder Telia dessutom några nummer i serien för sin kundtjänst, till exempel klassiska 90 510, vilka de får förtur till att söka om.

Kan inte nås från utlandet

PTS har satt upp vissa begränsningar för vad ett nummer i 90-serien får användas för. Till exempel ska numret användas för den egna verksamheten och inte erbjudas vidare till abonnenter. Ett 90-nummer får inte heller användas som betalnummer om det inte finns väldigt speciella skäl.

Ett krux med de nya femsiffriga numren är att de bara kommer att gå att nå från Sverige så vill man att företagets växel även ska kunna ringas från utlandet är det bästa att dubblera med ett vanligt långt telefonnummer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.