Så stor är kostnaden för bedragarnas robotsamtal

säkerhet Under 2023 väntas mobilabonnenter förlora omkring 58 miljarder dollar på grund av bedrägerier som genomförs med hjälp av robotsamtal.

Så stor är kostnaden för bedragarnas robotsamtal

Robotsamtal är en kontroversiell marknadsföringsmetod som även har börjat användas flitigt inom ekonomisk brottslighet. En ny rapport från Juniper Research visar att bedrägerier som utförs med hjälp av robotsamtal kommer att kosta mobilabonnenter över hela världen omkring 58 miljarder dollar under 2023, vilket är fem miljarder mer än under 2022.

Telekombranschen är medveten om att detta är ett växande problem och har bidragit till att ta fram standarder som ska minska omfattningen, men bedragarna ligger ett steg före och tjänar allt mer pengar på ovetande mobilabonnenter. Juniper Research förutspår att kostnaden kommer uppgå till 70 miljarder dollar år 2027.

Nordamerika fortsätter att vara mest utsatt när det gäller robotsamtal i bedrägerisyfte och står för mer än 50 procent av förlusterna, men Juniper anar en positiv trend och tror att förlusterna kommer att börja minska om två år, mycket tack vare det så kallade Stir/Shaken-standarden som börjat nyttjas i stor skala.

Ser ut att komma från ett legitimt företag

En vanligt förekommande metod för bedrägerier är så kallad spoofing, där den robot som ringer upp ser ut att komma från ett legitimt företag.

Stir/Shaken är en teknisk standard för att verifiera ett telefonsamtals autenticitet som använder digitala certifikat. För att verifiera autenticiteten av ett samtal, används två protokoll: Secure Telephone Identity Revisited (STIR) och Signature-based Handling of Asserted information using toKENs (SHAKEN), som säkerställer att den som utför samtalet verkligen har rätt att göra det.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.