Kraftig ökning av tjänster i stadsnätet

Det senaste månaderna har tillväxten på tjänster i stadsnätet i Västerås varit väldigt stor. Det finns nu 20 procent fler tjänster i stadsnät än vid årsskiftet.

Bristen på gemensamma affärsmodeller har bromsat tjänsteleverantörernas väg in i de svenska stadsnäten, men i Västerås har det börjat hända saker om inte annat. Det senaste månaderna har tillväxten på tjänster i stadsnätet i Västerås varit väldigt stor. Det finns nu 20 procent fler tjänster i stadsnät än vid årsskiftet.

– Framförallt är det tjänster till hushållsmarknaden som växt, säger Robert Kjellberg VD för Mälarenergi Stadsnät.

Ett antal nya leverantörer har etablerat sig på marknaden och har valt att differentiera sitt tjänsteutbud med nya grepp som lett till att flera aktörer har hängt på, fortsätter han.

Paketerbjudanden

Idag finns det bland annat åtta internetleverantörer för hushåll vi stadsnätet som erbjuder 17 olika internetbaserade tjänster. De nya tjänsterna är exempelvis 3 Mbit/s från 130kr/mån och 25 Mbit/s från 195kr/mån samt nya så kallade bundlade erbjudanden med ip-telefoni. Totalt finns det nu också fyra ip-telefonileverantörer i nätet.

De differentierade tjänsterna är möjliga att erbjuda tack vare ett system som stadsnätet i Västerås har för att styra och prioritera trafik och i princip kan vilka bandbredder som helst erbjudas. Intresset från internetleverantörerna att erbjuda något annat än 10 eller 100 Mbit/s har varit lågt tills nu. Totalt har cirka 30 000 hushåll som har ett uttag till stadsnätet tillgång till minst 100 Mbit/s i båda riktningarna, en kapacitet som dock kan ”strypas” beroende på vad kunden vill ha.

Ökat intresse för tv

Intresset för tv över stadsnätet bredbands-tv ökar också markant kanske framförallt på grund av nedsläckningen av det analoga tv-nätet.

– Tjänsteutvecklingen för bredbands-tv ska bli intressant att följa. Redan nu kan vi se att en annan typ av interaktiva tjänster utvecklas för bredbands-tv som inte har någon motsvarighet över de andra tv-näten, säger Robert Kjellberg.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.