Krafttag mot it-branschens utsläpp på Cebit

På it-mässan Cebit i tyska Hannover är ledtemat ”grön it”. Målet är att nå den halva miljonen besökande it-specialister som kanske inte insett vilken roll de spelar i miljöarbetet.

It sägs var vara en lika stor miljöbov som flyget. Och visst är det sant att alla digitala apparater som står och susar i vart och vartannat hem och på var arbetsplats drar enorma mängder energi.

På jättemässan Cebit (4 – 9 mars), är ledtemat ”grön it”. På Cebit visar man inte bara möjligheter att ta itu med it som klimatfara utan också vilka möjligheter it-teknologin ger som miljövän.

Från snåla datorer till intelligent energistyrning

Många it-företag har under en lägre tid arbetat på att ta fram energieffektiva system – från energisnåla laptops till miljövänliga så kallade ”green computer centers”. Men möjligheterna stannar inte i datorhallarna. Intelligent it-teknologi för att styra och kontrollera alla slags maskiner och utrustning kan spara såväl miljö som pengar. Men dessa möjligheter är inte alls utnyttjade till fullo.

– Trots en allt längre gående globalisering har det fram tills nu inte funnits någon plattform där man kunnat samla alla dessa innovationer. Cebit kan vara ett forum för den här sortens kraftsamling, säger Nils Fickler, chef för Hannovermässans Sverigekontor. Det är desto viktigare då det fortfarande är en relativt liten andel av företagens it-ansvariga som är tillräckligt informerade och medvetna om alla frågor kring ”grön it”. Nu samlas all kunskap till en enda punkt: ”Green it village”, en hel utställningshall i det stora mässkomplexet.

Guide för grön it

Inför Cebit publicerar den tyska mässarrangören också en guide för ”grön it”. Den kommer att innehålla en global analys av huvudfrågorna inom klimatskyddet i it-sektorn och hur olika företag närmar sig lösningar på problemen.

Den tredje gröna komponenten på Cebit 2008 blir ett omfattande program med konferenser och föredrag. Specialister från olika företag liksom forskare och experter får bästa tänkbara möjligheter att nätverka och utbyta idéer och information.

– Det är genom att samla de skarpaste hjärnorna och bästa informationen till samma plats vid samma tid som vi kan möta de stora utmaningarna som klimatskyddet innebär, menar Nils Fickler.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.