Krav på FN-kontrollerat internet

FN bör ta över kontrollen över internets styrning, anser u-länderna. Det framkom vid ett möte i Genève förra veckan där 2 400 delegater hade samlats för att förbereda det kommande FN-mötet om internets spridning.

Nästa stora it-toppmöte om internets spridning kommer att hållas i Tunis i november. Det blir då det andra världsmötet om informationssamhället och hur man ska kunna fylla igen den digitala klyftan mellan i-världen och tredje världen. Målet är att hälften av världens befolkning ska ha tillgång till internet 2015.

För att det ska lyckas anser Internationella teleunionens generalsekreterare Yoshio Utsumi att världens regeringschefer måste visa sitt stöd för arbetet, skriver tidningen Ny Teknik.

En av mötets stora debattämnen är att u-länderna anser att FN bör ta över kontrollen av internets styrning från organisationen Icann, eftersom den anses vara för USA-beroende. Frågan om finansiering och kontroll av internet var uppe för debatt även under det förra it-toppmötet i december 2003, men då kom man inte fram till någon lösning utan bollade vidare frågan till årets toppmöte.

/p>

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.