Kriget i Ukraina ledde till minskad mobilförsäljning

mobiler Under det första kvartalet upplevde tillverkarna av smartphones en nedgång på tio procent. Men det finns ändå utrymme för optimism enligt analysföretaget Canalys.

Kriget i Ukraina ledde till minskad mobilförsäljning

Under årets första kvartal såldes 41,7 miljoner smartphones i Europa, vilket är en nedgång på tio procent jämfört med fjolåret.

Enligt analysföretaget Canalys är det Samsung som vilar tryggt på förstaplatsen med en marknadsandel på 35 procent, trots att försäljningen minskar jämfört med flera av konkurrenterna.

Stor efterfrågan på Iphone 13 gör att Apple landar på andraplatsen med en marknadsandel på 21 procent, tätt följt av Xiaomi med en marknadsandel på 20 procent. Betydligt mindre marknadsandelar har fyran och femman, Realme respektive Oppo.

Ryssland och Ukraina drabbades hårt

– Nedgången i Europa kan till stor del förklaras av att Ryssland och Ukraina drabbades hårt. Försäljningen i dessa länder minskade med 31 respektive 51 procent, säger Runar Bjørhovde på Canalys.

Övriga Europa upplevde en minskning på endast 3,5 procent jämfört med fjolåret, men Canalys flaggar för att hög inflation kan leda till förändrat beteende bland konsumenter och att den stora ekonomiska effekten av Ukraina-kriget blir tydlig först under nästföljande två kvartal.

Även om situationen är osäker, även när det gäller försörjningskedjorna, öppnar detta nya möjligheter för nya aktörer på mobilmarknaden att ta marknadsandelar enligt Canalys.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.