Kritik mot PTS-rapport

II-stiftelsen är kritisk mot PTS slutrapport om införande av enum-standarden för ip-telefoni. Stiftelsen anser att rapporten saknar flera väsentliga analyser.

II-stiftelsen tycker att PTS:s slutrapport om införande av enum-standarden för ip-telefoni är en bra redogörelse för de tekniska och administrativa förutsättningarna men att rapporten saknar flera väsentliga delar, bland annat finns ingen undersökning av marknadsförutsättningarna. Det skriver II-stiftelsen i sitt remissvar till Näringsdepartementet.

– Vi tycker att det är bra att PTS och Näringsdepartementet engagerar sig i frågan om enum-standarden som kan utgöra en bra grund för ip-telefoniutvecklingen i Sverige. Dock finns det allt för många obesvarade frågor i PTS:s rapport för att den ska kännas heltäckande. II-stiftelsen delar PTS:s bedömning att enum bör införas i Sverige men att den ännu en tid ska betraktas som en försöksverksamhet till dess att alla aspekter är belysta, säger Staffan Hagnell, ansvarig för enum-frågor på II-stiftelsen.

Dessutom pekar II-stiftelsen i remissvaret på det märkliga med förslaget att regeringen skulle bli administrativt ansvarig för den nya svenska toppdomän som enum medför. Det skulle få till konsekvens att regeringens myndighet PTS blir tillsynsmyndighet till regeringen. Dessutom innebär den föreslagna lagen om toppdomäner för Sverige att även enum-toppdomänen för +46 rimligen berörs vilket inte heller hanterats i rapporten.

– Vi menar att enum är något positivt för såväl internet som Sverige och svenska internetanvändare. Därför är vi sedan länge engagerade i frågan. Vi vill dock inte att beslut ska hastas fram innan de är ordentligt belysta, säger Olof Hallström, II-stiftelsens generalsekreterare.

Fakta

Om enum

Enum är global standard som översätter telefonnummer till internetdomännamn. Därmed kan Internets domännamnssystem (DNS) användas för till exempel ip-telefoni. Om Sverige väljer att införa enum-standarden kan den svenska landskoden för telefoni, +46, betraktas som en toppdomän på samma sätt som dagens .se och .com med flera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.