Kroes på PTS: ”Vi kan inte vänta”

Reglering Det finns ingen tid att vänta. Förändringen måste ske nu. Det var Neelie Kroes budskap när hon utan förvarning dök upp på Post- och telestyrelsens informationsmöte.

Kroes på PTS: ”Vi kan inte vänta”

När PTS kallade till informationsmöte om EUs Single Market Initiative på måndagen var det nog ingen som väntat att själva källan till det uppmärksammande förslaget, Neelie Kroes, skulle dyka upp. Men EU-kommissionären, på blixtvisit i landet, fick faktiskt tio minuter i början av mötet för att sammanfatta sitt förslag.

– Med de globala konkurrenterna måste även operatörerna i Europa hänga med. Nu är det dags att riva de 28 gränserna länderna emellan och sluta vara gammeldags för att skapa en ”singel market”, deklarerade hon.

Neelie Kroes beskrev förslaget som en blandning av sött och surt och var tydlig med att hon förstod att många av operatörerna på plats kunde uppleva förslaget som surt för deras del.

”Inte råd att vänta”

– Roamingen ska bort, det ska bli billigare att ringa samtal mellan länder i Europa. Detta måste genomföras för att skapa en framgångsrik telekomsektor, säger Neelie Kroes och går över till det söta:

– Vi måste skapa en miljö för er telekomoperatörer så att ni kan växa med mindre byråkrati.

Neelie Kroes har från flera håll, bland annat från sammanslutningen av nationella telemyndigheter – Berec, fått kritik för att förslaget är framhastat. De nya lagarna är tänkta att träda i kraft redan nästa sommar. Men de som tvekade på tidsplanen fick höra att Kroes inte var intresserad av att ge vika på den punkten.

– Vi kan inte ge vika och vi har inte råd att vänta i flera år på en förändring. Detta måste hända nu!

EU-kommissionären gav sig inte heller tid att svara på frågor i samband med presentationen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.