”Underskatta inte ai:s inverkan på arbetsmiljön”

krönika Ai-tekniken leder till förändringar i arbetsmiljön som inte bara är av godo. Ny teknik som introduceras utan att vi tar hänsyn till förändringar av arbetskulturen eller processer riskerar att skapa stress. Detsamma gäller ai, skriver Bjanka Colic Norrgren i en krönika.

”Underskatta inte ai:s inverkan på arbetsmiljön”

Under det senaste året har ai-boomen varit påtaglig. Många företag har börjat testa tekniken, bygga egna ai-chattbotar, utföra piloter för Copilot, ChatGPT med mera. Jag har också märkt trenden med att flera tidningar och digitala kommunikationsplattformar utökat sina reportage med temat ai och Linkedin-flödet ska vi inte ens börja snacka om, man blir totalt översköljd av diverse företag som vill marknadsföra sina nya affärsupplägg, ai-lösningar och kurser i ”lär dig prompta rätt”.

Möjligheterna är oändliga, men med möjligheter kommer riskerna. Medan många pratar om farorna med att vissa typer av jobb försvinner så har det lagts mindre fokus på hur den tekniken vi använder på jobbet påverkar vår livskvalitet. För några veckor sedan läste jag en studie som presenterar varför ai på arbetet är dåligt för vårt välmående och jag tänker tillbaka på ett webinar jag höll med en kollega i början på året på just temat hälsa och välmående på våra arbetsplatser – något som det pratas alldeles för lite om.

Att vi trots alla digitala möjligheter fortfarande ser en ökad sjukskrivning på grund av stressrelaterade sjukdomar, stress som delvis uppstår av konsekvenserna av krav på ständig närvaro och tillgänglighet, en snabbare informationshantering och avsaknad av gemensamma förväntningar på varandra i den digitala arbetssfären, gör mig ganska nedslagen. Det blir inte bättre av att tänka på att den nya ai-tekniken och ökad produktivitet i vardagen med diverse chattbotar faktiskt kan ha en negativ inverkan på vårt välmående till skillnad från vad alla andra säger.

Studien var intressant då den pekade på olika konsekvenser man ser med intåg av just ny teknik likt ai: en ökad intensifiering vad gäller arbetsbelastning, rutinisering av arbetet, att arbetet känns mindre meningsfullt och i viss mån en maktlöshet och förlorad autonomi. Egentligen allt det som ai-förespråkarna menar att chattbotar och ai ska rädda oss ifrån.

När det konstant efterfrågas att vi ska vara så produktiva som möjligt på våra arbetsplatser, alltid tillgängliga och uppkopplade så gör det något med oss på en mänsklig nivå. Jag vet inte hur ni känner men ibland är de monotona uppgifterna ett välbehövligt avbrott i vardagen som att redigera en text, hitta källor till sitt arbetsutkast eller strukturera upp en Powerpoint-presentation. Personligen finns det en tjusning att ge sig hän åt ett blankt papper för att själv karva fram det material du är ute efter. Jag blir alltid lite extra nöjd när jag lyckas leverera en snygg mening eller en kick-ass-presentation.

Kommer cheferna att uppmuntra till yogapass?

När vi nu börjar outsourca våra utkast till en chattbot så menar de stora tech-bolagen att ”du får mer tid över till annat”. Men vad är annat? Skulle det vara att sitta i ännu fler möten, göra ännu fler presentationer eller träffa ännu fler kunder? Det är inte heller hållbart. Och jag har svårt att tro att allas chefer kommer att uppmuntra att du lägger den tiden du sparar in på meditation, yoga eller en längre sovmorgon. När tekniken hjälper oss förskjuta vad som är möjligt att göra så resulterar det oftast i en mer intensifierad dag och här måste vi som medarbetare vara medvetna om när gränserna förflyttas och vad det får för inverkan på din hälsa och ditt välmående.

En aspekt vi sällan nämner är att trots tekniska hjälpmedel så har vi människor fortfarande en biologisk inlärningskurva att ta hänsyn till. Personligen så tycker jag att tiden då jag sitter och knådar min Powerpoint (oavsett hur ineffektiv den anses vara i andras ögon) är ett sätt för mig att också mentalt förbereda mig inför mina presentationer, jobba igenom materialet och göra det till mitt.

Ser ett mardrömsscenario

Om ribban höjs och man börjar nyttja till exempel Copilot för att skapa sina presentationer så tar det inte bort tiden för att du ska lära dig materialet du ska presentera och göra det till ditt. Jag ser också ett mardrömsscenario där vi sitter på möten och lyssnar på presentationer som är helt och håller ai-skapade, där presentatören inte ens bemödat sig att lära sig materialet för att de hellre lagt tiden på att ta fram fler presentationer. Snacka om ineffektiva möten.

I min vardag träffar jag många kunder och försöker förstå deras stora frustrationsmoment när det kommer till den digitala arbetsplatsen, oftast så brukar det vara ineffektiv möteskultur, svårt att hitta och söka information och it-strul. Trots att det finns mycket inbyggda rekommendationsmotorer som skriver klart mejl åt dig, föreslår återhämtningstid eller dylikt så ökar sjukskrivningarna.

Jag ser en potential i att ai-verktygen verkligen kan hjälpa oss i vardagen men vi behöver en proaktiv dialog kring detta på våra arbetsplatser så att vi inte får en fortsatt ökning av sjukskrivningar på grund av ökad digital stress.

Bjanka Colic Norrgren är expert på den digitala arbetsplatsen och jobbar på Diwo

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.