Kry utlovade säkra videomöten – läckte information till Facebook

videomöten Kontaktuppgifter till både läkare och patienter överfördes till sociala medier-jätten.

Kry utlovade säkra videomöten – läckte information till Facebook

I början av pandemin släppte vårdföretaget Kry en ny tjänst för att tillhandahålla säkra videomöten mellan patienter och läkare i över 30 länder. Nu har det framkommit att kontaktuppgifter för både vårdgivare och patienter har läckt till Facebook när tjänsten Kry Connect har använts.

Enligt Sveriges Radio har uppgifter om e-postadress och telefonnummer överförts till Facebook även i en del fall där patienter har valt att blockera spårning. Efter det att Kry uppmärksammades på problemet har man stängt av överföringen till Facebook och gjort en anmälan till integritetsskyddsmyndigheten.

Ska aldrig sprida patientuppgifter

– Bara att du har sökt mig i något ärende kan vara känsligt för dig. Man ska aldrig sprida patientuppgifter på något sätt, någonstans, säger läkaren Torsten Mossberg, expert på läkares yrkesansvar och ledamot i Läkarförbundets styrelse till Ekot på Sveriges Radio.

Kry säger i ett uttalande att felet är “mycket beklagligt” och att patienternas kontaktuppgifter har använts för riktad marknadsföring och annonser. Enligt Sveriges Radio hade Kry Connect 190 000 användare i Europa under det första året som tjänsten fanns tillgänglig.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.