Professorn tittar på områden där 5g kan få ett stort genomslag

5G Projektet har som målsättning att Sveriges huvudstad ska bli ”smartast i världen”.
Digital Demo Stockholm testar en rad områden där 5g kan få stor betydelse när tekniken släpps.

Professorn tittar på områden där 5g kan få ett stort genomslag

Digital Demo Stockholm är ett långsiktigt samarbete kring forskning och innovation mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv. Syftet är att bidra till ett hållbart och attraktivt samhälle. Projektet inleddes redan 2016, och målsättningen är att Stockholm ska bli världens smartaste stad 2040. Det låter kanske förmätet, men den svenska huvudstaden har faktiskt många styrkor som världens storstäder saknar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Stockholm har en alldeles utmärkt möjlighet att bli bäst. Det finns tre anledningar till detta. Dels har vi infrastrukturen redan i dag, och ett samhälle som fungerar väldigt bra. Vi har ett samarbetsklimat med väldigt goda kontakter mellan myndigheter, näringsliv och akademierna – där man gillar att lösa problem tillsammans. Och vi har en liten befolkning men är samtidigt en nog stor stad för att testa mycket av tekniken och se hur den skalar. Att göra detta i Peking eller Tokyo är mycket svårare, säger Karl Henrik Johansson, professor i reglerteknik på KTH.

Förbereder för 5g

En annan avgörande tillgång är svenska företag som Telia, Ericsson, ABB, Skanska, tillsammans med våra stora fordonstillverkare. Tillsammans med dem ska Digital Demo Stockholm utveckla smarta digitala funktioner som kan lösa en rad samhällsutmaningar – samt skapa ny kunskap och ökade affärsmöjligheter. En del i detta är 5g.

– KTH ser hur man kan börja samarbeta med den här nya tekniken. Vi har haft en massa projekt kring utveckling av 5g – där vi använder 4g. Inom forskningen är samarbetet med Telia jätteviktigt för oss. Det möjliggör hands on-tester i miljöer, säger han.

Backas upp av Telia

Även om tekniken ännu inte existerar på någon marknad så konstaterar Telia att det finns sätt att simulera förutsättningarna.

– Vår ambition är att testa den senaste tekniken för att lösa riktiga problem och bidra till en smart och hållbar samhällsutveckling i staden. Det finns ännu inga kommersiella 5g-nät, men det finns ett antal tekniker på vägen till 5g – och vi ställer gärna upp på att testa dem i en testbädd som Digital Demo Stockholm, säger Nicholas Rundbom, kommunikationsansvarig för Telias företagsaffär.

Lågt hängande frukter

Karl Henrik Johansson är med i Digital Demo Stockholms tankesmedja. De träffas en gång i veckan för att jobba fram nya förslag på digitala lösningar av samhällsproblem.

– Man måste dels se vad som är lågt hängande frukter. Vad kan vi göra i dag – och vilka möjligheter kan finnas med nya tekniker som 5g? Men vi vill också försöka att hitta helt nya tillämpningsområden, och gärna skapa innovationer tillsammans med nystartade företag i Stockholmsområdet, säger KTH-professorn.

Nu tittar Digital Demo Stockholm på ett antal områden som 5g-tekniken skulle kunna stödja. Ett projekt rör vatten, där ny sensorteknik läser av vattenkvaliteten löpande. Ett annat testar smarta lås för hemtjänsten i Stockholm.

Energieffektiva noder

Låg tidsfördröjning och en hög bandbredd öppnar upp för vr- och ar-applikationer, som exempelvis skulle kunna användas i stadsplanering. Professorn anser att extremt energieffektiva noder för Internet of Things kommer vara en av de stora förtjänsterna med 5g. Det kan exempelvis handla om byggnadsautomation.

– Om man har ett helt fastighetsbestånd så vill man kanske ha noder som skickar information varje timme. Med dagens 3g- och 4g-teknik så är detta inte så effektivt. De är anpassade för tal och datorkommunikation. Med sakernas internet pratar vi om att man kanske skickar en byte – och efter en stund ännu en byte. Med den gamla tekniken är det så strömkrävande att koppla upp sig mot en basstation att det inte blir lönsamt, säger han.

Saker man inte kan se i labbet

Professorn slår fast att Digital Demo Stockholm kan ge forskarna helt nya insikter.

– Projektet har en koppling till vår långsiktiga grundforskning, samtidigt som det låter oss hålla koll på vad som händer i stan. Det svarar dels på hur lätt det är att använda tekniken, men det handlar också om skalbarhet. Vissa saker kan man göra i labbet, men i en byggnad med 250 studenter kan man studera andra saker som man inte kan se i labbet, säger Karl Henrik Johansson.

Partners som ingår i Digital Demo Stockholm

Telia, ABB, Ericsson, Kungliga Tekniska högskolan – KTH, Scania, Skanska, Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Vattenfall. Det tvärdisciplinära arbetssättet utvecklas med stöd från Vinnova.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.