Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kvinnlig majoritet i ledningen för Kalix Tele24

Bransch Telekombranschen är mansdominerad, inte minst när det kommer till ledarpositioner. Men hos telefonistföretaget Kalix Tele24 är kvinnorna nu i majoritet i ledningsgruppen.

Kalix Tele24 är ett kvinnodominerat företag, av totalt 147 anställda är 102 kvinnor. Även på mellanchefsnivå är det kvinnorna som dominerar, åtta av nio kundansvariga är kvinnor, samtliga fyra produktionsledare är kvinnor och kundservicechefen och innesäljschefen är också kvinnor. Ändå har ledningsgruppen fram tills nu bestått av fler män än kvinnor, fyra stycken av sju medlemmar. Från och med den första mars har den fördelningen ändrats till en kvinnlig dominans, den tidigare ekonomichefen Stefan Grönberg (man) gick då i pension och efterträddes av Lena Larson (kvinna).

Lena Larsson började jobba som telefonist hos Kalix Tele24 redan för femton år sedan men lämnade företaget för att läsa ekonomi vid universitetet i Lund. Efter studierna återvände hon till Kalix och sin gamla arbetsgivare.

– Tanken var nog inte att komma tillbaka men så blev det och jag råkade hamna här. Det känner jag mig väldigt nöjd med nu, säger hon.

Ti: Hur känns det att vara den som bröt den manliga dominansen i företagsledningen?

– Det känns bra även om det ju inte bara är jag, det fanns ju tre kvinnor till i ledningsgruppen innan.

Ti: Märks det på något sätt att Kalix Tele24 är ett företag med många kvinnor i ledningen och som chefer?

– Om det beror på att det är kvinnor är svårt att säga men vi har ett väldigt bra kvalitetstänk som jag tycker är bra.

Personalchefen Catarina Johansson menar att företaget bedriver ett genomtänkt jämställdhetsarbete, bland annat genom att uppmuntra företagets manliga anställda att ta ut föräldraledighet. Några löneskillnader på grund av kön finns inte heller enligt den senaste lönekartläggningen. Men kanske har kvinnodominansen rent av blivit väl stor.

‒ Vi arbetar aktivt för att få in fler män bland telefonisterna, det blir en bättre dynamik på arbetsplatsen då, berättar Catarina Johansson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter