Kvinnor missar teknikjobben

Kvinnor i it-branschen förbigås vid rekrytering till mer tekniska arbetsuppgifter och det gör att de ofta fastnar i rollen som mellanchef. Det visar en utredning från Arbetslivsinstitutet och Vinnova.

Statistiskt sett är jämställdheten inom it-branschen bättre än inom många andra branscher. Men enligt utredningen, som Computer Sweden tagit del av, finns det en dold diskriminering av kvinnor när det kommer till mer tekniska arbetsuppgifter. Kvinnor hamnar ofta på mellanchefsjobb som både kräver tekniska kunskaper och stor social kompetens. De uppmuntras att välja en ”mjukare” karriärväg som hindrar dem från att få de mest prestigefyllda jobben.

En förklaring är att rekryterarna omedvetet anställer personer av samma kön, män väljer att anställa män.

– Många av kvinnorna som vi har pratat med säger att de under utbildningen varit minst lika tekniskt intresserad och kunniga som genomsnittskillen. Men när de sedan börjar jobba är det oftast killarna som får de mer tekniska uppdragen som är mest intressanta och utmanande, säger Chris Mathieu, en av forskarna bakom utredningen, till Computer Sweden.

I undersökningen har forskarna intervjuat företagsledare, teknisk personal och kvinnliga datateknikstudenter från Sverige och Irland.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.