”Lågenerginäten ger oss en unik möjlighet”

IoT En lösning som gör att 1+1 blir 3. Sedan Axsensor fått möjlighet att kombinera sina sensorer med lågenerginät har de på kort tid kunna visa på stora vinster.
– Här är det inte stolpe in – utan mål mitt i krysset, säger Jan Boström.

”Lågenerginäten ger oss en unik möjlighet”

För gemene man säger kanske inte smalbandsteknik eller lågenerginät allt för mycket, men inom vissa branscher är det teknik som öppnar många dörrar. För Axsensor i Göteborg gav näten enorma möjligheter.

– Vi har en sensor som i grunden utvecklades för bilindustrin. Det vi gör nu, sedan två år, är att vi tagit det här till industrimarknaden och kopplat upp sensorerna. Lågenerginäten har gett oss en unik möjlighet att kunna mäta saker som inte kunnat mäta tidigare, säger Jan Boström, vd för företaget.

Jan fick upp ögonen för lågenerginäten för några år sedan, och poletten trillade ner när han såg hur stora skillnader det var mot gamla gsm-tekniken.

– Håller man på med innovationer så håller man lite koll på andra områden. Med lågenerginät såg jag att här är nått på gång: Allt från batteritider och kostnadsbild skiljde sig kraftigt mot gsm. Och med de nya näten föll allt på plats. Här pratar vi om lösningar som gör att 1+1 blir 3.

Liten sensor ger enorma vinster

Ett av de stora områden som Axsensor kommer kunna komma in på är återvinningsindustri. Tillsammans med Stena Recycling har de tagit fram en sensorlösning som ger enorma vinster.

– Tittar du på en serviceverkstad för fordon så har de en massa restprodukter som måste återvinnas. Motorolja som är förbrukad samlas i stora tankar och de har fasta sensorer. Men sen har du en mängd små fatbehållare där gammal bromsolja och glykol sparas. Där kan du inte göra en fast installation eftersom faten ska bytas. Men med vår sensor behöver du inte det, säger Jan.

Lösningen som sådan består av en batteridriven sensor som när fatet behövs tömmas skickar en signal via Sigfox-nätet. Denna går via molnet till AXsensor som skickar den vidare till Stena Recycling – som då kan skicka ut en transport.

– Vi har gjort effektmätningar av vår lösning. De första sex månaderna tog vi bara in informationen och loggades hur det sköttes. Sedan sex månader har vi nu rapporterat via vår IoT-tjänst till Stena och resultatet är att de har kunnat halvera antalet hämtningar.

Men antalet transporter är inte den enda effekten. Innan Axsensors lösning användes så var fyllnadsgraden i faten på under 40 procent för bromsoljan och endast tio procent på glykolen.

– Innan var det ungefär så att folk gick och sparkade på faten för att se om de behövdes tömmas. Och man bytte hellre ett fat för mycket än att riskera att få det överfullt. Och när transporten kom så bytte man båda av bara farten. Med vår sensor har vi inte det här problemet längre, fyllnadsgraden har nu legat mellan 82-87 procent.

En lösning alla vinner på

För Stena Recycling är vinsterna stora, men det stannar inte där – även verkstäder som inte behöver betala för lika frekvent tömning tjänare på det. Största vinsten är dock att med minskat antal transporter – så tar vi viktiga kliv mot en hållbara värld.

– Vi har visat att det är en win-win-situation för alla. Och det här är något som vi håller på att bredda. Vi ser möjligheter inom fler industrier men kommer närmast att fokusera på återvinnings- och kemikalieindustrin. Vår sensor kan ge bättre logistik, inte bara när det kommer till hämtning, utan även distribution. Att ersättning kommer när något är slut innebär att kunder inte behöver lagerhålla mer än nödvändigt – och det blir effektivare transporter. Vår sensor gör att det blir mer av ett självspelande piano, säger Jan Boström.

Inriktad på global satsning

Och även om Axsensors sensor är det som sätter bollen i rörelsen, är Jan tydlig med att är det bara är den första länken på kedjan.

– Näten är ju det som möjliggör att vi kan batteriförsörja på ett vettigt sätt. Sen om det är Sigfox, LoRa, NB-IoT eller en framtida variant av 5g – det spelar ingen roll. Vår lösning fungerar oberoende av det. Vi har valt Sigfox för att då behöver du för det första inte oroa dig om nät och för det andra behöver du inte tänka på roaming. Och eftersom vi tittar på att gå globalt så är just det senare vitalt, säger Jan.

Så hur kommer det se ut om fem år?

– Det är svårt att titta i kristallkulan och förutspå vart tekniken kommer att gå. Men vi som företag kommer att vara ute globalt och vara en av de riktigt stora inom det här. I dagsläget har vi inte tankar om att bredda oss utan vi ska hålla vårt fokus mot återvinning och småbehållare – men gå ut globalt, säger Jan Boström.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.