Lägger faxen på hyllan

Fax Även de statliga institutionerna är nu på väg in i 2000-talet och inför elektronisk hantering av ärenden.

Lägger faxen på hyllan

Det är statens institutionsstyrelse, SIS, som från och med den 19 september skippar faxen och öppnar dörren för elektronisk hantering av socialtjänstens ärenden. Det är känsliga ärenden rörande placering på ungdomshem och vård av missbrukare som fram till och med nu hanterats via fax.

Varför har ni använt fax fram till och med nu?

– Vi har inte haft resurser för att utveckla en tillräckligt säker och användarvänlig tjänst förrän nu, förklarar Hannes Brage, projektledare.

Haken i teknikutvecklingen har varit hanteringen av sekretess och enligt Hannes Brage har faxen ansetts vara både säker och stabil.

– Vilket inte stämmer helt och hållet eftersom ett fax enkelt kan skickas fel om man anger fel nummer. Och en del andra brister, säger han.

Tjänsten som från och med nästa vecka ersätter faxen har byggts för att vara säker, hållbar och enkel att använda. Bland annat kan användarna arbeta mer flexibelt med olika plattformar som mobil, platta och dator.

För SiS placeringsenhet innebär det nya elektroniska systemet att man kan frigöra resurser som kan användas till ärendehantering.

– Fördelarna för alla inblandade kan sammanfattas med enkelt, snabbt och tryggt säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör för SiS.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.