Europeiska kommissionens senaste rapport om medlemsstaternas arbete med att införa gemensamma konkurrensregler för it- och teleområdet sätter fingret på det som många operatörer redan klagat på. Möjligheterna till överklagningar gör att beslut drar ut på tiden i åratal, vilket kan vara förödande för en mindre operatör.
Ligger redan efter
I rapporten konstateras att långdragna rättsprocesser hotar Sveriges möjligheter att nå EU-målen för it- och teleområdet. Sveriges utveckling på bredbandsområdet har dessutom redan saktat ned i jämförelse med andra länder.
I Sverige är det Post- och telestyrelsen, PTS, som arbetar med att införa EU-reglerna för konkurrens på it- och teleområdet. Kommissionen konstaterar att PTS är en av de snabbaste myndigheterna i Europa, men att problemet är att myndighetens beslut sedan hamnar i långdragna rättsprocesser. Särskilt allvarligt blir det när domstolen bestämmer att besluten inte ska gälla i väntan på rättslig prövning.
Skapar osäkerhet
Kommissionen påpekar att långvariga processer skapar en rättslig osäkerhet och påpekar att operatörer indikerar att investeringsviljan på den svenska marknaden påverkas negativt.
– De långdragna rättsprocesserna i Sverige leder till sämre konkurrens och en osäkerhet på marknaden om vad som gäller. Om vi inte kommer till rätta med detta riskerar Sverige att halka efter som it-nation. Därför sätter jag stort hopp till den utredning som nu tittar på hur processen kan bli mer effektiv, säger Marianne Treschow, generaldirektör på PTS.
Regeringen gav i oktober 2005 Urban Karlström i uppdrag att utvärdera beslutsprocessen på it- och teleområdet. Utredningen ska vara klar den 15 juni 2006.
Fakta:
PTS beslut kan överklagas till tre instanser: länsrätten, kammarrätten och regeringsrätten. PTS fattade sina första beslut med stöd av EU-reglerna den 6 juli 2004. Dessa beslut överklagades och den 10 februari 2006, efter drygt ett och ett halvt år, kom de första domarna i den första rättsliga instansen, länsrätten. Rätten fastställde i princip PTS beslut. PTS har totalt fattat 34 beslut som sätter spelreglerna på IT- och teleområdet. 24 av dessa beslut har överklagats.