Larmet: 70 000 it-experter kan saknas 2024

Branschen En kompetensbrist i dag – och något som kommer hämma utvecklingen rejält. Nu slår IT&Telekomföretagen larm och menar att krafttag måste göras för att få ut it-experter i näringslivet.

Larmet: 70 000 it-experter kan saknas 2024

Vårt samhälle blir digitalt, men yrkesvalen speglar ännu inte detta fullt ut. Det är en slutsats man kan dra av IT&Telekomföretagens nya rapport som understryker den skriande bristen på it-experter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Den digitala omställningen, som påskyndats ytterligare med anledning av coronakrisen, medför en kraftigt ökad efterfrågan på digitala lösningar så som videomöten, molntjänster och e-handel. För att möta denna efterfrågan behövs det innovativa företag och kunniga medarbetare som utvecklar och underhåller digital infrastruktur och digitala tjänster, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.

”Skriker efter kompetens”

Rapporten som branschorganisationen låtit göra går under namnet ”It-kompetensbristen” och förutom att den kartlägger var det finns brister – så slår den fast att de utmaningar som rapporterats i samtliga tidigare rapporter kvarstår.

I det material som man tittat på så framgår det att bristen på kompetens inom bland annat systemutveckling, ai, it-säkerhet, användbarhetsdesign, spelutveckling och 5g teknik är stor.

– I tider av hög arbetslöshet – och då behovet av digitala tjänster och produkter är enormt – har vi alltså en sektor som skriker efter kompetens. Detta är något som regeringen måste hörsamma. Idag tackar företag inom techsektorn nej till uppdrag då de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Många jobbtillfällen går därmed också förlorade, säger Åsa Zetterberg.

Regeringen måste ta krafttag

Så vad vill då branschorganisationen synliggöra med sin rapport?

Jo, att det måste till fler satsningar för att få fler att intressera sig – och utbilda sig för att kunna ta ett jobb i techindustrin. Därför önskar man att regeringen ska ta ett krafttag för att få till vad man kallar en ”samlad kompetensagenda” för framtidens arbetsmarknad.

– Ett första viktigt steg skulle vara att regeringen tog initiativ till att inrätta ett strategiskt högnivåforum som bevakar, koordinerar och agerar för att råda bot på bristen av digital spetskompetens, säger Åsa Zetterberg.

Här går det att läsa It&telekombranschens rapport

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.