Larmet från Konsumentverket: Prylar som snart slutar funka fortsätter säljas

Branschen En ny undersökning som Konsumentverket gjort visar att det i flera svenska butiker fortfarande säljs telefoner och smartklockor som bygger på 2g- och 3g-teknik.

Larmet från Konsumentverket: Prylar som snart slutar funka fortsätter säljas

Konsumentverket har granskat 36 företag. Av dem säljer 17 fortfarande varor som snart slutar fungera, utan att informera kunderna om det. Bland produkterna som berörs finns mobiltelefoner av modeller som särskilt riktar sig till äldre personer. Men också antenner, GPS-spårare och smartklockor.

– Det är illa att företagen marknadsför produkter som snart slutar fungera utan att tala om det. De måste vara tydliga med informationen om hur varorna påverkas när 2g- och 3g-näten nu försvinner. Konsumenten ska ha en ärlig chans att välja om man vill köpa varan utifrån relevanta fakta, säger Mikaela Källman, jurist på Konsumentverket.

De stora operatörerna är tydliga med information om hur förändringen i näten påverkar produkterna, men det är sämre inom detaljhandel som till exempel säljer mobiler, hemelektronik samt sport- och fritidsprodukter enligt Konsumentverket.

I granskningen framkommer det också att företagen kan ha slut på de aktuella produkterna på nätet, men att de fortfarande finns att köpa i företagens fysiska butiker.

Konsumentverket bedömer att företagen bryter mot distansavtalslagen och marknadsföringslagen när de inte tydligt berättar att vissa varor snart slutar fungera helt eller tappar viktiga funktioner. Konsumentköplagen kan även ge konsumenter rätt att häva köpet mot bakgrund av bristande information.

–Vi förutsätter att företagen kommer att rätta sig frivilligt när de nu får ta del av vår granskning. Myndigheten följer upp granskningen och öppnar tillsynsärenden mot de företag som inte rättat sig, säger Mikaela Källman.

De två gamla näten avvecklas successivt, och kommer att vara helt nedlagda senast vid utgången av 2025.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.