Larmet: Svenska företag drunknar i data

Samarbete Enligt en ny rapport från Dynatrace uppger 98 procent av svenska teknik- och it-chefer att komplexiteten i företagets teknikstack ökat under det senaste året.

Larmet: Svenska företag drunknar i data

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Dynatrace och omfattar globalt 1 300 teknik- och it-ansvariga varav 50 i Sverige. I rapporten uppger 92 procent av de tillfrågade från Sverige att de upplever att deras molnmiljöer genererar en explosion av data som inte går att hantera. Det globala snittet i undersökningen är 86 procent.

I rapporten framgår det också att svenska företag i genomsnitt använder tio olika verktyg för övervakning och kontroll av applikationer, infrastruktur och användarupplevelse. Samtidigt säger åtta av tio att de inom ett år planerar att införa en enhetlig plattform för övervakning och säkerhetskontroll. 

– Arbetet med övervakning och analys har länge varit fragmenterat eftersom varje del av leveranskedjan behövt sina specialverktyg för att hantera tillgänglighet, prestanda och säkerhet, säger Johan Dahlin Nordenchef på Dynatrace och fortsätter:

– Samtidigt läser vi varje vecka om system som inte fungerar och organisationer som är utsatta för cyberattacker. Då blir det för svårt och långsamt att skanna och utvärdera verksamhetens situation på traditionellt vis. I stället behövs en plattform som kan övervaka alla plattformar i realtid och ge en samlad bild av läget.

I undersökningen uppger 87 procent av de tillfrågade att multimolnmiljöer har blivit så pass komplicerade att det har blivit svårt för bolagen att leverera en bra kundupplevelse.

– Multimolnmiljöer har blivit ett måste för moderna organisationer som vill arbeta innovativt. Men i takt med att antalet molnlösningar ökar växer också komplexiteten, säger säger Bernd Greifeneder, CTO på Dynatrace.

– Därför krävs avancerad ai, analys och automation. Genom att hålla samman olika data, analysera och automatisera med en hypermodal ai som kombinerar kausal, prediktiv och generativ ai kan företag få en mängd viktiga insikter. Det bidrar till smartare beslut, intelligent automatisering och effektivare arbetssätt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.