Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lars om superkontoret: ”Jag vill ge den bästa upplevelsen”

Hemarbete Från noll – till full studio. Lars Berlau har i pandemins spår satt upp ett hemkontor få arbetsplatser tekniskt kan tävla med. 

Lars om superkontoret: ”Jag vill ge den bästa upplevelsen”

Det är skillnad på att jobba hemma – och att ha ett hemmakontor. Det visade Matt Edlhuber som gjort ett seriöst bygge nere i sin källare. Men han är inte ensam. Danske Lars Berlau, har på sin kant kommit fram till samma slutsats. Att en bra arbetsmiljö är ett måste, även om man inte får gå till kontoret.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

När pandemin innebar att hemarbete blev det nya normala så tog Lars och hans fru ett snabbt beslut, ett riktigt kontor var ett måste.
– I början höll vi på och flyttade runt. Men i takt med att det blev långvarigt så tröttnade vi på att det var kontorssaker överallt. Då sa min fru att nu när du jobbar 100 procent hemma så måste vi fixa det ordentligt.

Ordentligt är bara förnamnet. Till en början så var det någon extrakamera och en mick, men det blev snabbt mer. Och arbetsrummet började snabbt fyllas på.
– Efter att jag flyttat runt och laborerat lite så installerade jag akustikplattor. Så nu är mitt rum nästan som en studie. Jag har även nu olika uppsättningar beroende på vad för typ av arbete jag ska göra. Om det är en Teams-presentation är det en sak och om det är en inspelning är det en annan.

Överlägset företagskontoret

Den imponerande uppsättningen Lars har i dag på sitt kontor har vuxit fram det senaste halvåret. Och numera så är hemmakontoret överlägsen företagskontoret när det kommer till tillgänglig teknik.
– Här har jag allt direkt, jämfört med när jag är inne på kontoret och behöver gå och boka rum med mera.

Lars säger att utrustningen dels är saker som företaget stått för, men att han själv även investerat en hel del – samt att vissa prylar får han av producenter för att använda till tester och utvärderingar.
– Det är lite blandat. Den normala kontorsutrustningen står ju min arbetsgivare för. Men det mesta med ljud och ljus, det här jag köpt själv, säger han.

– I vissa fall kan jag tycka att det är dumt att jag lagt ner så mycket pengar. men jag gillar jobbet och jag vill gärna ge den bästa upplevelsen.

Så vad tycker då medarbetarna. Är det avundsjuka eller förundran? Och vad säger familjen om alla kameror och teknik?
– De flesta kollegor gillar det verkligen. Men de tycker nog att jag är lite galen som investerat så mycket egna pengar i det. Min chef och företaget jag jobbar för tycker däremot att det är bra eftersom de ger mig och dem mycket uppmärksamhet. Jag är dock tydlig med att när jag gör videos eller annat där jag använder min utrustning så är det för att jag vill göra det. Inget tvång.
– Min familj tycker det ser ut som en liten studio och jag fick frågan om jag börjat sjunga eller något. De har även undrat om jag inte tycker att det känns konstigt i och med att jag har så många kameror pekar emot mig, men eftersom jag inte har prylar i vardagsrummet längre så är de inte lika irriterade.

”Gjorde det för min egen skull”

Men varför gjorde Lars allt detta. Vad var tanken bakom? Han säger att det inte fanns någon strategi eller egentlig ”masterplan”, utan att det började enkelt och sedan bara skalats upp.
– I första hand gjorde jag det för min egen skull, det handlade inte om att jag ville ha det bästa kontoret. Men längs med resan har det blivit allt mer. Det kommer nog aldrig sluta och jag har faktiskt redan beställt min nästa kamera.

Även om tekniken i sig inte kan sägas ha några egentliga nackdelar. Så menar Lars att man ska vara försiktig med vad det kan innebära att ha ett fullödigt kontor på hemmaplan.
– Som alltid handlar det om en balans om att vara på jobbet och hemma. Jag har tidigare varit utbränd och måste tänka på hur mycket jag jobbar. För även om jag älskar mitt jobb, så får det inte bli för mycket.

Satsa på ljudkvalitet – och bra ljus

Så vad har då en hemmakontors-mästare som Lars att ge för råd till alla som sitter hemma och vill skala upp?
– Det jag tycker är viktigast är att i första hand investera i ljudkvalitet. Man kan ju köra på den kamera man har till att börja med, men ljudet gör stor skillnad. Om andra måste sitta och koncentrera sig på vad du säger hela tiden så leder det till trötthet. Så köp ett riktigt bra headset med mikrofon eller extern mikrofon.
– Nästa steg är att fixa en bättre webbkamera följt av ljus. Det är något många glömmer bort. Får även om kameran är bra, måste den kämpa med dåligt ljus blir det svårt. Man behöver inte investera enormt i lampor, men att ha något som går att justera ger mycket, säger han.

Men även om man inte investerar alls, så finns det ett par saker man kan göra för att göra upplevelsen när man köra möten från hemmakontoret bättre.
– Det första som man märker har att folk använder den inbyggda laptopkameran, men sitter och tittar på en extern skärm. Det ser ju inte alls kul ut. Kroppsspråket är så viktigt när vi kommunicerar och att känna ett den man pratar med faktiskt tittar på en är ju en nyckel. Sen är ju inte grodperspektivet många får av laptopkameran så smickrande.

– Men jag tycker att mycket handlar om företagen. De borde investera mer i folks hemkontor. Normalt sett när man börjar på ett nytt hus så får man en dator och en mobil. Vissa kanske får en bil, thats it. Få erbjuds en riktigt bra webbkamera och ett headset. Det tycker jag är konstigt. Varför investeras det inte mer, särskilt när vi nu jobbar så mycket hemifrån. Det här ska vara företagens ansvar, säger Lars Berlau.

Lars Berlaus hemmakontor

Utrustning

Teams Rooms

Logitech Tap System
Lenovo Thinksmart Hub
Surface Hub 25
Lenovo Cam
Bose Videobar VB-1
Logitech Rally Bar (2st)

Datorer

Surface Pro7
Surface Pro6
Surface Pro5

Mikrofoner

Røde NT-1
Røde Boom PSA1
Sennheiser HSP4
Sennheiser AVX ME2
Røde Wirelsess go (2st)
Røde Lav mic (2st)

Ljudmixers

Rodecaster Pro
Zoom H6
MXl Micmate

Ljus

Elgato Key Light (2st)
LED Light, batteri
Hue Light i taket (2st)
Hue Play bar bakom (2st)

Strömningsutrustning

Elgato HDMI capture card
Elgato Streamdeck

Kameror

Panasonic XC-X2000 (precis beställd)
Nikon D800
Sony A6000

Stabilisatorer

Zhiyun Weebill S
DJJ Osmo Mobile (2st)

Trådlöst

Clickshare CX-50
Clixkshare CSE 200+

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!