Lättare att ringa från SJs tåg

Nu kan resenärer tala i mobiltelefon ombord på SJs X 2000-tåg utan att samtalen bryts, utlovar företaget. Så länge som det finns mobiltäckning förstås.

Mer än en resenär har svurit när det viktiga mobiltelefonsamtalet bryts. Nu ska risken minska betydligt, enligt SJ. Tågföretaget har precis genomfört ett omfattande upprustningsprogram på samtliga 42 X 2000-tåg. Tågen har försetts med repeatrar, signalförstärkare som garanterar mobiltelefonsignalerna ombord på tågen där mobilnätet är utbyggt.

– Tågkarossen är så välisolerad att mobiltelefonsignalerna stundtals haft svårt att tränga igenom. Nu har vi installerat signalförstärkare i samtliga tågvagnar, säger Thomas Oberländer, ansvarig för den tekniska passagerarservicen.

Uppskattat trådlöst

Enligt SJ har också internet ombord på X 2000-tågen blivit en uppskattad tjänst, hittills har 150 000 resenärer använt trådlöst internet ombord. Varje vecka kopplar 5000 resenärer upp sig.

– Tillförlitligheten på det trådlösa nätet ombord har motsvarat förväntningarna. Mer än 90 procent av dem som provat tjänsten säger att de ska göra det igen. Nästan var fjärde kund som använder internet i första klass har bytt resesätt till tåg just för den möjligheten, säger Thomas Oberländer.

SJ huvudmålgrupp för internetservicen är affärsresenärerna, men flera nyheter för fritidsresenärerna kommer. Det handlar bland annat om bekvämare sätt att betala för internet ombord. Under vintern kommer internet ombord att lanseras på de nya dubbeldäckartågen som också ska utrustas med signalförstärkare för mobiltelefoni.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.