Lättare få ut uppgifter om mobilbasstationer

Det ska bli lättare för allmänheten att ta del av uppgifter om basstationer för mobiltelefoni. Senast januari nästa år ska all information om operatörernas basstationssändare vara tillgänglig via Post- och telestyrelsens webbsajt.

Regeringen har idag beslutat att Post- och telestyrelsen ska göra det möjligt för allmänheten att via myndighetens webbplats ta del av uppgifter om basstationssändare för allmänt tillgänglig mobiltelefoni i myndighetens frekvens- och tillståndsregister. På detta sätt blir informationen lättare tillgänglig än vad den är idag. Funktionen ska finnas på plats senast den 31 december 2005.

– Med tanke på allmänhetens stora intresse att på ett enkelt sätt få tillgång till uppgifter om basstationer för mobiltelefoni, är det angeläget att denna funktion på Pts webbplats sätts i drift, säger infrastrukturminister Ulrica Messing i en kommentar.

Exempel på uppgifter som kommer att finnas tillgängliga är typ av system, tillståndshavare, position, frekvens, antennriktning och effekt. Det vill säga samma uppgifter som i dag kan fås ut när man ringer till Pts och ber om ett utdrag. Registret bygger på operatörernas egna uppgifter vilket innebär att Pts inte svarar för att alla data är korrekta.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.