Få har bättre koll på den svenska telekombranschen än Leif-Olof Wallin som sedan sommaren 2022 är teknik- och telekområdgivare i egen regi. Innan dess jobbade han bland annat i mer än 21 år som telekomanalytiker på Gartner.
Leif-Olof Wallin: ”Här har operatörerna varit lite långsamma”
Branschen
2023 har varit ett ganska tråkigt år där det mesta bara tuffat på i Telekom-Sverige enligt telekomanalytikern Leif-Olof Wallin. Men 2024 är chansen stor att det blir annorlunda.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Telekom idag bad honom summera året och spana om 2024.
Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?
– Jag skulle säga att det är ganska tråkigt. Det mesta bara tuffar på. 3g-nätet är i princip nedsläckt, 5g-utbyggnaden fortsätter och operatörerna är på väg in i nästa naturliga fas som blir 5g standalone.
– Det som på förhand åtminstone, var marginellt upphetsande 2023 var spektrumauktionen men också den blev ganska tråkig. Alla fick vad man behövde och ingen betalade för mycket.
Vad var det viktigaste som hände i Telekomsverige under 2023?
– Det var trots allt spektrumauktionen. Nu har operatörerna säkrat bra spektrum för en lång tid framöver. De aktuella banden är ju väldigt viktiga för att få till bra yttäckning.
Vad trodde du vi skulle få se mer av under 2023?
– Jag trodde att vi skulle få se ännu fler privata 5g-nät men den marknaden har varit ganska trög. Det har den i och för sig varit överallt och inte bara i Sverige. Samtidigt har de nordiska länderna en tradition av att vara föregångsländer när det handlar om mobilitet så det är lite förvånade att det inte tagit mer fart här.
Leif Olof Wallin ser flera orsaker till att marknaden för privata 5g-nät inte har exploderat ännu. Inte minst det osäkra ekonomiska läget har bromsat utvecklingen.
– Det handlar ju om väldigt stora investeringar för företagen. Många företag upplever nog att de wifi-lösningar man redan har är tillräckliga. Företagen har nog inte riktigt förstått de nya business case som kommer med privata 5g-nät eller vågar inte satsa just nu.
Analytikern tror inte att operatörerna hade kunnat göra så mycket annorlunda för att verkligen få fart på marknaden för privata 5g-nät.
– Jag tror snarare att operatörerna kanske överskattat hur stor marknaden kommer att bli. Det har generellt sett funnits en övertro på att det kommer gå att få ut mer pengar från 5g än 4g.
– Nu har operatörerna i princip vänt på varenda sten för att försöka lyckas kommersialisera på 5g utan att lyckas särskilt bra. Bolagen har underskattat marknadströgheten.
Även på IoT-sidan hade Leif-Olof Wallin trott att det skulle hända mer under året.
– Framför allt när det gäller LPWA (Low Power Wide Area) hade jag förväntat mig att få se fler usecase. Också den marknaden har varit trög egentligen i hela västvärlden.
– Här har operatörerna varit lite långsamma mer att rulla ut tekniken och att få roamingen att fungera. Än så länge stödjer inte NB-IoT e-sim heller vilket också varit ett hinder. Men jag tror mycket kommer hända på den här fronten 2024.
Vilken utveckling får vi annars se under 2024?
– Jag tror att någonting kommer att hända med Tre. I Storbritannien som är betydligt mindre geografiskt utmanande än Sverige och har lite drygt sju gånger så stor befolkning har man kommit fram till att fyra operatörer är för många.
Storbritannien gick från fyra operatörer till tre tidigare i år när Vodaphone köpte upp just Tre, och innan dess lämnade operatören också den italienska marknaden.
– Därför tycker jag det är ganska rimligt att tro det snart också kommer bli dags att lämna Danmark och Sverige.
I Finland finns det tre stora operatörer och i Norge två. Leif-Olof Wallin tror konsolidering av telekommarknaden är nödvändig även här. Vem som blir köparen är däremot än så länge väldigt öppet.
– Telia får av regulatoriska skäl svårt att göra det, men både Telenor och Tele2 skulle kunna göra det. Det har ju varit rykten om Telenor tidigare och Tele2 har ju på konsumentsidan en kundbas som är ganska lik Tre:s.
En del har sett nätsamarbetet mellan Tele2 och Telenor som ett eventuellt hinder för att någon av operatörerna ska kunna köpa loss Tre. Men det tror Leif-Olof Wallin går att lösa.
– I Storbritannien har Vodaphone ett nätsamarbete med O2, som byggt ut nätet i ungefär halva landet var. De har alltså behövt hantera en ganska snarlik utmaning och det verkar ha gått bra.
En utmaning när en mobiloperatör med eget nät köper upp en annan kan faktiskt vara att en hel del basstationer blir överflödiga.
– Det hände när T-Mobile och Orange gick ihop i Storbritannien. Helt plötsligt började kunderna studsa mellan masterna eftersom mobiltelefonerna inte visste vilken mast de skulle kopplas upp mot. De satt för tätt helt enkelt.
– Du måste verkligen gå igenom din radioplanering väldigt noggrant och släcka ner siter för att lyckas med ett sådant här uppköp.