Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lilla lundabolaget vann mot amerikanska jätten

Branschen En rättstvist där det i ena ringhörnan stod ett av världens största företag – i det andra lilla Teleman på Trollebergsvägen i Lund. Och i det här fallet vann var det den senare som vann.

Lilla lundabolaget vann mot amerikanska jätten
Foto: Amazon

Att skydda sitt märke är viktigt och när e-handels och teknikjätten Amazon upptäckte att operatören Teleman till synes var inne på deras tassemarker högg de direkt.
Amazon krävde att det svenska företaget skulle sluta använda sin logga, en ring med en ”pratbubble-gubbe”, detta för att det var på tok lik den ring/pratbubbla som används som varumärke för röstassistenten Alexa. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Handsken var kastad och tvisten letade sig fram till Patent- och registreringsverket. Där menade att Amazon minsann äger rättigheterna till sin design inom hela EU.
”Det är inte långsökt att påstå att innehavaren av det ifrågasatta varumärket med hög sannolikhet har fått inspiration till sitt varumärke från en av Amazon sajter”. skrev den amerikanska jätten i sin anmälan.
Och vad svarade Teleman, en skånebolag som funnits sedan 1996 och i fjol omsatte 23 miljoner… jo, absolut ingenting.

Inte lika

Nu har verket fällt sin dom och beslutet de fattat är att Teleman har rätt att registrera sin logga och tillåtelse att fortsätta använda den.
Enligt Patent- och registreringsverket förefaller ingen ihopblandning och de kan svårligen förväxlas då Teleman-logotypen har ett ansikte i ringen, vilket Amazons Alexa saknar.

Hur det blir nu återstår att se. Amazon kan överklaga till Patent- och marknadsdomstolen – alternativt så kan de se till att erbjuda en påse pengar frö att lundabolaget ska välja en annan logotyp.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter