Liten och naggande god

Med Sony Xperia Z1 Compact slipper man välja mellan ett hanterbart format och kraftfulla prestanda – man får både och. Det gör modellen till det vassaste Iphone-alternativet.

Liten och naggande god

Med knippen av jättetelefoner i färskt minne från Mobile World Congress känns Sony Xperia Compact som ett befriande smidigt alternativ med sin 4,3 tum stora skärm. Mindre versioner av tillverkarnas toppmobiler har vi i och för sig blivit vana vid att se under de senaste åren men i princip har det alltid handlat om modeller som åkt snålskjuts på större och dyrare syskons goda renommé istället för allvarliga försök att bygga riktiga premiumtelfoner i ett mindre format. Det gäller däremot inte Xperia Z1 Compact som är precis lika potent som storasyster Z1.

Med sin Snapdragon 800-processor och 2 GB minne klarar Compact alla tänkbara uppgifter med glans och i rena prestandatester matchar eller överträffar den även tuffa motståndare som LG G2 och Samsung Galaxy Note3. Stöd för lte cat4 och ac-wifi ger snabbast möjliga datahastighet.

Skarp men lägre upplösning

Skärmen är den enda punkt där Compact inte är riktigt lika skarp som vanliga Z1, upplösningen är 1280 x 720 pixlar istället för 1920 x 1080 pixlar vilket trots ett mindre format innebär lägre pixeltäthet. Jämför man däremot med skärmen hos uppenbara konkurrenten Iphone 5S behöver inte Sonys ”lilla” modell skämmas.

Kameran är en av de bästa på marknaden om än inte i klass med den hos Nokia Lumia 1020. Allra bäst blir resultatet när man låter bli att använda bildsensorns alla 20,7 megapixlar eftersom det annars uppstår en del brus och komprimeringsfel i bilderna. Fotoappen är lättanvänd och ger precis som hos Xperia Z och Z1 tillgång till roliga bildeffekter och innovativ direktsändning av video på Facebook.

Vassast bland de mindre

Sonys tolkning av Android (Z1 Compact levereras med version 4.3) hör numera till en av de trevligaste på marknaden. Den håller sig nära ursprunget men har ändå en egen karaktär och så klart kopplingar till Sonys övriga sortiment produkter och tjänster för musik, film och spel.

Visst finns det fortfarande finns potential till en och annan förbättring. Jämfört med Iphone 5S är Xperia Z1 Compact till exempel både tyngre och tjockare. Rent dumsnålt är det att Sony vill ha extra betalt för laddningsdockan som minskar slitaget på tätningarna. För vi fortsätter gärna ta med Compact i badet då och då.

Sammantaget är Xperia Z1 Compact ändå det klart vassaste och mest attraktiva Android-alternativet för den som föredrar en lite mindre skärm.

Fakta

Sony Xperia Z1 Compact

Plus

Vattenskyddad

Utmärkt kamera

Prestanda i toppklass

Behändigt format

Minus

Lite tjock om midjan

Dockningsstation måste köpas separat


Fakta

Betyg

Nytta: 9 av 10

Nöje: 10 av 10

Design: 9 av 10

Teknik: 10 av 10

Känsla: 9 av 10

Prisvärde: 7 av 10

Helhetsintryck: 9 av 10


Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Xperia Z1 Compact

Operativsystem: Android 4.3

Bildskärm: 4,3 tum, 1280 x720 pixlar, ips-panel

Processor: Snapdragon 800, quad core 2,2 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 16 GB, plats för minneskort

Kamera: 20,7 MP, + fullhd-kamera för videosamtal

Typ: fyrbands-gsm, fembands-3g, åttabands-4g

Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42 Mbit/s, lte 150 Mbit/s, wifi a/b/g/n/ac

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, mhl, dlna, miracast, nfc

Max taltid: 18 tim

Max standbytid: 670 tim

Mått: 127 x 65 x 9,5 mm

Vikt: 137 g

Pris: från 3 670 kronor exklusive moms

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter