Ljumt operatörsintresse för bättre ljud i mobilen

Ute i världen ökar antalet mobilnät med stöd för hd-ljud. Men i Sverige ser det inte ut att bli några satsningar från operatörerna under 2012 heller.

Vi har tidigare skrivit ett antal artiklar om det som kallas hd-ljud eller hd-voice i mobilen. Tekniken innebär att spännvidden av ljud från bas till diskant som kan återges i telefonen blir avsevärt mycket större än idag. Resultatet blir en ökad hörbarhet, inte minst när det gäller att kunna skilja på bokstäverna F och S. Det blir också lättare att skilja på olika personers röster vilket är viktigt inte minst vid flerpartssamtal.

I slutet av november i år fanns det 36 mobilnät runt om i världen där det går att ringa samtal med hd-kvalitet. Dessvärre finns inget av dem i Sverige och Norden är det bara TDC Danmark som infört tekniken i sitt nät.

Inga planer för 2012

Inte heller nästa år ser det ut som om vi kommer att få någon lansering av hd-röst i Sverige. Det visar en rundringning som nyhetsbrevet Telekomnyheterna gjort hos operatörerna. Svaren de fått är undvikande.

– I dagsläget finns inget sådant beslut (om lansering under 2012) så det får vi i så fall återkomma om, säger Irene Krohn på Telias presstjänst.

Även Tres informationschef Erik Hörnfeldt svävar på målet. Han konstaterar att förutsättningarna rent tekniskt kommer att finnas i och med den uppgradering av operatörens när som pågår just nu.

– Vi har dock inte diskuterat hur vi ska hantera det kommersiellt, säger han till Telekomnyheterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.