Loxysoft köper Dolphin

Uppköp Jämtländska Loxysoft köper kontaktcenterföretaget Dolphin. I och med uppköpet bildas Loxysoft Group och blir en heltäckande kontaktcenter-leverantör.

Loxysoft köper Dolphin

Köpet blev officiellt idag men har varit på gång en längre tid enligt Tobias Sjölander, vd för Loxysoft.

–För tre år sedan blev jag kontaktad av riskkapitalbolaget som ägde Dolphin, då var de intresserade av att köpa oss för att komplettera portföljen och bygga en stor nordisk leverantör. Vi tackade nej men sen har tanken funnits kvar hos mig om att köpa dem. Nu dök tillfället upp och det var väldigt bra tajming eftersom vi nu får en större organisation som kompletterar oss med kompetens och rent produktmässigt.

Många ben att stå på

Loxysoft utvecklar och säljer idag dialersystem, säljsystem samt tillhörande hårdvara och infrastruktur. Innan sommaren köpte koncernen även upp ip-centrex-leverantören Mobot med tanken att komplettera Loxysofts erbjudande. Målet då var att bli mer heltäckande som leverantör, ett arbete som har fortsatt.

Förvärvet gäller både Dolphin Software AS och dotterbolaget Dolphin Software AB. Bolagen arbetar som produkt- och tjänsteleverantör inom kontaktcenter och bemanningsplanering.

– När två företag kompletterar varandra så bra som Dolphin och Loxysoft gör, då uppnås synergieffekter som är svåra att komma åt på annat sätt. Att Dolphin och Loxysoft slår ihop sina verksamheter gör Loxysoft Group till en svårslagen kombination, säger Haakon Smeby, vd på Dolphin Software AS och Tobias Sjölander, håller med:

Tobias Sjölander, vd på Loxysoft och nybildade Loxysoft Group, är nöjd över affären och valet av Inlandsinnovation som partner.
Tobias Sjölander, vd på Loxysoft och nybildade Loxysoft Group, är nöjd över affären och valet av Inlandsinnovation som partner.

– Vi har fokuserat på utgående samtal i callcentret, men genom förvärvet kommer vi få en bra plattform för, och kunna fokusera mer på inkommande trafik. Jag har tidigare känt att vi inte kunnat leverera till de större kundtjänsterna men nu kommer det att vara möjligt.

Bredda erbjudandet

Båda bolagen ser fin potential i sammanslagningen och Loxysofts ambitioner är stora: att bli en global aktör med kapacitet att konkurrera på flera olika marknaden.

I och med sammanslagningen fördubblas personalstyrkan, från 50 anställa till strax över 100. Den nya omsättningen för gruppen kommer ligga på cirka 140 miljoner kronor.

– Nu kommer vi kunna utvecklas tillsammans med våra kunder eftersom vi kan bredda erbjudandet till dem. Att vi samtidigt får in mer kompetens och kan fortsätta utveckla våra system tror jag kommer upplevas som positivt, säger Tobias Sjölander.

Med uppköpet kommer bolaget att ha kontor i Östersund, Bräcke, Stockholm, Göteborg och Oslo. Huvudkontoret kommer fortsatt vara i Östersund, Tobias Sjölander blir vd för det nybildade Loxysoft Group och företaget kommer agera under varumärket Loxysoft framöver.

Riskkapitalbolag går in

För att genomföra affären går det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation in som delägare i Loxysoft Group. De går in med 25 miljoner i affären. Tobias Sjölander hade samtal med fler investmentbolag men valde till sist Inlandsinnovation.

– Eftersom jag är lite av en Norrlandspatroit och inte bara vill ha fokus på stor avkastning utan på arbetstillfällen i Jämtland, föll valet på dem. De är mer lik mig, mån om att vi bygger ett bra företag med anställda i Norrlands inland.

Priset på Dolphin-uppköpet är okänt. Klockan 15 håller Loxysoft en presskonferens som streamas live här.

Fakta

Fakta

Loxysoft i Sverige, med deras dotterbolag Loxytel, har cirka 50 anställda. Under 2013 hade företaget en omsättningen på 55,3 miljoner kronor. Den svenska delen av Dolphin har 15 anställda om omsatte 2013 dryga 13 miljoner. Totalt med den norska verksamheten är man dock 50-tal anställda.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.