Ludvika först att testa antennlösning som lovar att ta bort vita fläckar

Mobilnät Svenska Radio Innovation har tagit fram en ny antennlösning med mål att glesbygdskommuner priseffektivt ska kunna ge alla invånare tillgång till mobil uppkoppling.

Ludvika först att testa antennlösning som lovar att ta bort vita fläckar

– Vi ingår i Facebooks acceleratorprogram för att lösa de vita fläckarna runt om i världen. Om jag tar ett exempel här i Ludvika med den masten vi har idag så täcker den alltså 5000 kvadratkilometer yta på ett enda mast. Vår antennsignal är alltså 7 till 8 gånger längre än vad som är normalt i dagsläget , säger Dusyant Patel, vd för Radio Innovation, och fortsätter:

– Varje medborgare i Ludvika kommun ska ha möjlighet att kunna ringa till 112,  eller dagis eller sin nära och kära. Tack vare Samarkand2015 och tack vare Ludvika kommun så kör vi vårt första pilotprojekt här vilket innebär att man kan täcka de vita fläckarna idag till nästan nästan 90-95 procent. 100 procent blir svårt eftersom det finns det alltid vad vi kallar för skuggor.

Radio Innovations antennlösning har de utvecklat själva. Dusyant Patel säger att den klarar de flesta kommersiella frekvenser idag inklusive 5g och 5g i låga band, och att den tillåter upp till sex operatörer att nyttja den samtidigt. Än finns det ingen operatör färdig i pilotprojektet så än så länge är det endast internet som har kunnat testas.

– Allting är färdigt för dem så det är bara att operatören bestämmer sig för att nu vill jag testa det här. Vi hoppas att det finns intresserade som hör av sig till oss för om jag ringer vd:n på Telenor idag och han säger ja tack, så kan vi köra igång imorgon, säger Dusyant Patel.

Pilotprojektet drivs av Radio Innovation tillsammans med Ludvika kommun och det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015.

– Vårt mål är att säkra att människor får tillgång till mobilt internet oavsett var i kommunen man bor. Det är en demokratisk rättighet. Denna antennlösning har både de ekonomiska och tekniska förutsättningarna som krävs för att på ett kostnadseffektivt sätt täcka vita fläckar där mobil- och internettrafiktäckning saknas, säger Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika kommun.

Antennlösningen i projektet har monterats på Fjällbergets befintliga mast och ett flertal tester har genomförts, enligt Radio Innovation. Testresultaten visar att antennlösningen gör det fullt möjligt att täcka de vita fläckarna på kartan.

– Regeringen har satt mål att år 2023 ska hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Dalakommunerna är kanske Sveriges svåraste område att få bra täckning i eftersom det finns mycket skog, höga berg och djupa dalar, säger Lars Lindblom, vd på Samarkand2015 och fortsätter:

– Vi gick in ganska tidigt i det här projektet med målet att vi ville möjliggöra för människor att bo och verka i hela den här kommunen. Även där det är svårt och dyrt och kanske nästan omöjligt att gräva fram fiber så ser vi det här som ett väldigt intressant komplement.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!