Luftburen fiber testas

Bredband I Timrå kommun ska man nu testa en teknik för snabbt bredband där det är svårt att komma åt med nedgrävd fiber.

Luftburen fiber testas

På en gata i Timrå kommun ska Servanet testa en luftburen internetlösning vid namn Air2fibre. Det handlar om en lösning som är utvecklad av Teracom i samarbete med Kramforsföretaget Bluecom. Tekniken är framtagen som ersättning till det gamla kopparnätet och ett komplement till fiber på platser där det varken är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att dra fiberbredband.

– En bra internetuppkoppling kan vara avgörande för att folk ska bo kvar på landsbygden och även om nedgrävd fiber är att föredra så kan luftburet bredband vara en lösning för att vi till en rimlig kostnad ska kunna koppla upp de som bor långt från närmaste fiberkabel, säger Rasmus Flodin, planeringsansvarig på Servanet.

Lösningen baseras på en kombination av trådlösa och trådbundna tekniker som kan leverera hastigheter på upp till 100 Mbit/sekund. Radiolänkarna har räckvidd på upp till fem mil från masterna.

I skrivande stund ska Servanet testa tekniken hos tio hushåll i Timrå kommun för att efter sommaren 2017 utvärdera.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.