Lugnande besked inför avvecklingen av 2g- och 3g-näten

Mobilnät Risken för störningar och försämrad täckning är minimal när 2g- och 3g-tekniken avvecklas enligt de fyra stora mobiloperatörerna, men det finns ett orosmoment.

Lugnande besked inför avvecklingen av 2g- och 3g-näten

Post- och telestyrelsen, PTS, samlade i dag de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre i ett seminarium för att diskutera den pågående avvecklingen av 2g- och 3g-näten. PTS lyfte fram vikten av transparens i processen och att alla som berörs av teknikskiftet ska uppmärksammas på konsekvenserna i god tid.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Samtliga operatörer är i full färd med att modernisera 4g-näten och bygga ut sina 5g-nät och kom med lugnande besked inför avvecklingen av den äldre tekniken. Risken för störningar bedöms som minimal – användarna kan snarare förvänta sig bättre täckning och prestanda i nätet, oavsett var i Sverige man befinner sig.

Finns möjlighet att bromsa

Operatörerna gav också beskedet att det finns möjlighet att bromsa och backa om många kunder skulle uppleva problem under nedsläckningen.

Operatörernas tillstånd för 2G och 3G löper ut 2025 och PTS räknar med att genomföra nya auktioner under 2023. Som Telekom idag skrivit om tidigare så har redan arbetet med att avveckla 3G dragits igång. I ett europeiskt perspektiv ligger Sverige efter, eftersom man i flera länder redan stängt 3G-näten helt.

3g-näten avvecklas successivt över hela Sverige när operatörerna bedömer att ny utrustning som erbjuder lika god täckning finns på plats. Telia har planer på att avsluta avvecklingen under 2023.

Behåller 2g-nätet i full drift

När det gäller 2g har man emellertid en annan strategi, här planerar Telia att behålla nätet i full drift fram till den 31 december 2025. Det hänger givetvis ihop med det orosmoment som flera operatörer lyfter fram: en hel del iot-utrustning som används bland annat inom industrin riskerar att sluta fungera om den inte ersätts med modernare teknik.

Annan utrustning som berörs är e-call som automatiskt ringer upp larmcentralen i olika slags fordon och andra slags larmsystem. Operatörerna uppmanar därför alla kunder att systematiskt gå igenom alla uppkopplade system för att identifiera eventuella problem i god tid.

Tre håller liv i 3g

En operatör som sticker ut är Tre, där nätchefen Maria Jonsson förklarade att man förmodligen kommer hålla igång 3g-nätet ytterligare några år efter 2025. Den främsta anledningen är att många användare har 4g-mobiler som saknar stöd för kommunikationsstandarden Volte (Voice over LTE).

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.