Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lugnare kontor – med vattenljud

Ljud AMSTERDAM. Hos Poly i Amsterdam ser man flygplan som lyfter från Schiphol precis bredvid. Men inomhus hör man mest ljudet av rinnande vatten – en ny teknik som minskar störningarna på kontoret

Lugnare kontor – med vattenljud

Med hjälp av teknik kan man få öppna landskap på kontoren att fungera bra. Då handlar det till exempel om skärmar som avgränsar ljud, headsets med brusreducering och om tekniken inte räcker så införs regler om hur mycket ljud man får skapa i landskapet.

Plantronics, som bytt namn till Poly, har tagit fram ett nytt sätt att tackla problemet. De tillför naturligt ljud som ska ”sudda ut” det störande ljudet.

– Om man inte hör exakt vad som sägs några meter bort så slutar hjärnan att fokusera på det och automatiskt sänker jag min röst för att jag inte känner att jag behöver överrösta de andra, säger Ozgun Isik och demonstrerar på en stor skärm hur det fungerar.

Telekom idag är den enda svenska tidning som är på plats på i Amsterdam på Polys huvudkontor, som tidigare var huvudkontor för Plantronics, när systemet visas upp. När Ozgun Isik, som är anläggningschef på kontoret ändrar förutsättningarna på skärmen och höjer bullret i kontorslandskapet blir det svårt att höra vad han säger. När han trycker på knappen för att aktivera Habitat soundscaping, som Poly kallar sin tekniklösning, hör man hur ljud av rinnande vatten tillförs. Ozgun Isik sänker rösten, men det går ändå enkelt att urskilja vad han säger.

– Vi har fått väldigt bra resultat från våra egna anställda på att tillföra naturligt ljud i testmiljöer. Vi har testat lite olika typer av ljud, men fastnade för vatten. Men när vi installerade det här på kontoret så fick vi först inte de positiva resultat som vi trodde att vi skulle få, säger han.

Han berättar att de anställda undrade om det regnade ute eller om något rör inne i byggnaden börjat läcka. Men när man la till artificiella vattenfall med rinnande vatten i de öppna landskapen fungerade lösningen utmärkt, enligt Ozgun Isik. När vi går runt på kontoret är det för få människor på plats i det öppna landskapet för att tekniken ska kunna demonstreras i praktiken.

Habitat soundscaping innehåller både högtalare som spelar upp vattenljud och en intelligent skanner som hanterar både styrning av volym och vart ljudet ska spelas för att minimera störningarna. Konceptet specialanpassas för varje kontor det ska installeras på.

Poly-kontoret som ligger i närheten av Schiphol-flygplatsen i Amsterdam är ett av få ställen i Europa som har tekniken installerad. Men Sonal Bisht, som är kommunikationsansvarig för Poly i EMEA-området ser en ljus framtid för produkten.

– Vi ser redan ett väldigt starkt sug efter den här lösningen från marknaden. Dimension Data uppdaterade nyligen sitt New York-kontor med Habitat soundscaping, och vi kommer dela med oss av fler publikt tillgängliga framgångssagor från runtom i världen, även Europa, säger hon.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter