Lundabor får Gigabit hem

Lunds kommuns fastighetsbolag har skrivit avtal med Labs2 värt 45 miljoner över sex år. Systemet BRIKKS ska hantera multipla tjänster från ett antal olika leverantörer.
De 10 000 lägenheterna kommer att kunna få världens snabbaste bredbandsuppkoppling, 1 Gbit/s.

Affären innebär att Svenska Fiberbolaget med sitt konsortium Svenskt Fastighetsbredband har fått i uppdrag att installera ett äkta bredbandsnät till alla LKF:s fastigheter. Labs2 som kommunikationsoperatör kommer via BRIKKS att hantera tjänster som internet, ip-telefoni, ip-tv och video on demand, så att de boende kan välja sin egen mix av bredbandstjänster.

Nätet kommer från första dag att erbjuda världens snabbaste bredbandsuppkoppling för privatpersoner. Man får gigabithastighet i både ner- och upplänk.

– Detta är exakt vad vi såg framför oss när vi började med bredband för över tio år sedan, ett nät med alla tjänster samt total valfrihet och dessutom i Lund. Tillsammans med de uppdrag som vi redan tidigare har fått av HSB Malmö och HSB Skåne, så blir detta en oerhörd möjlighet för regionen. Vi är mycket spända på att se vad vi tillsammans med leverantörer och kreatörer kan använda världens kraftfullaste nät till, säger Jonas Birgersson vd på Labs2.

LKF har under flera år utvärderat olika lösningsalternativ.

– Vi har fastnat för en satsning som är oerhört fördelaktig för LKF men också för våra kunder. Förutom alla kommersiella tjänster skapas även möjligheter för oss som fastighetsägare att kunna kommunicera med alla våra hyresgäster och i förlängningen erbjuda intressanta fastighetstjänster, säger Börje Svensson,vd för fastighetsbolaget.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.