Lunds kommun köper ip-telefoni

Lund är den senaste i raden av svenska kommuner att gå över till ip-telefoni. TDC Dotcom ska leverera en Cisco-baserad lösning.
Teknikskiftet innebär bland annat att kommunen säger upp 1 800 förhyrda ledningar.

Lunds kommun gick ut med en offertförfrågning till två aktörer: Telia och TDC Dotcom. Kravet var att de vardera skulle inkomma med ett Nortel-baserat och ett Cisco-baserat alternativ. TDC Dotcoms Cisco-erbjudande mötte kraven bäst när det gäller pris, säkerhet och servicenivå. Det nya avtalet avtalet är värt cirka 9 miljoner kronor och löper på fyra år.

Installationen beräknas vara klar den 30 september i år. I ett senare skede finns möjlighet att utveckla telefonisystemet för sådant som webbmöten, videosamtal, mobilintegration, integration mot Microsoft, för att ytterligare effektivisera verksamheten. I lösningen ingår ett hänvisningssystem från Netwise, ny Cisco Unified CallManager och ett Cisco IP Contact Center för ca 50 agenter. Cirka 4 000 anknytningar kommer att nyttja det nya telefonisystemet.

En stark trend

– Avtalet med Lunds kommun är dels ett tecken på att ip-tekniken är mogen och dels en bekräftelse på vårt starka erbjudande inom området, något vi jobbat länge och målmedvetet för, säger TDC Dotcoms vd Lars Glarborg.

Han menar att trenden är tydlig. Nu lämnar kommunerna, en efter en, den traditionella telefonin och går över till ip- telefoni, vilket understryks av Henrik Bergqvist, teknisk direktör på Cisco.

– Med ip-telefoni skapas en intelligent plattform för all kommunikation, vilket leder till kostnadsbesparingar, en effektivare administration och en bättre medborgarservice. Många verksamheter i offentlig sektor är geografiskt utspridda och drar verkligen nytta av ip-telefoni, säger han.

I och med bytet av telefonilösning kan Lunds kommun spara pengar genom att bättre utnyttja befintligt datanät. Man säger nu upp cirka 1 800 förhyrda ledningar.

 

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.