Universitetet satsade på takmonterade konferenstelefoner: Inte hittat en bättre produkt för priset

Hybridmöten Under coronakrisen var Lunds Universitet tvungna att agera snabbt för att anpassa för hybridmöten. Men budgeten tillät inga stora utsvävningar och valet föll på en Konftel-enhet.
– Det finns ingen annan produkt på marknaden som ger lika mycket bang for the bucks, säger Niklas Raimer, teknikansvarig på Lund Universitet.

Universitetet satsade på takmonterade konferenstelefoner: Inte hittat en bättre produkt för priset

Kommunikationsleverantören Konftel har nyligen tagit fram en lösning för att börja takmontera sina konferenstelefoner – vilket är ett billigare alternativ till mer traditionella lösningar med takmonterade mikrofoner. I höstas uppdaterades även Konftel 800 med ett föreläsarläge som innebär att lärare har friheten att röra sig fritt i klassrummet. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Får man vad man betalar för? Vi har pratat med Niklas Raimer, delansvarig för audio- och videoinköp på Lunds Universitet, som valt deras lösningar. Eftersom budgeten för teknik på universiteten bestäms långt i förväg hade han inte så många alternativ att välja mellan när det var bråttom att anpassas lokalerna för coronakrisen.

– Vi behövde fler hybridlösningar för våra föreläsningar och behövde hitta något som var billigt.

För honom var driftsäkerheten extra viktig eftersom en missad föreläsning aldrig kommer tillbaka. 

– Vi är helnöjda med kvaliteten på bild och ljud, faktum är att bildkvaliteten är lika bra som den är i de salar där vi har kameror som är tre-fyra gånger så dyra. Jag hade aldrig valt produkten om den inte var bra.


Överdimensionerar i större rum

Idag har Lunds universitet Konftels utrustning i sina lokaler. I rum för 20-30 personer räcker det med en uppsättning – men eftersom produkterna inte är så dyra har de valt att överdimensionera de större klassrummen. I cirka 15 rum har universitetet Konftel C50800-paket varav fyra stycken 800 är takmonterade. Därtill har tre rum C20-kameror som kompletteras med högtalartelefonen Konftel 70.

– I de större hörsalarna för 200 personer sitter dyrare teknik. Där kostar bara mikrofon och kamera 30 000 kronor styck. Det är vad du betalar totalt för Konftel, färdiginstallerat och klart. Och Konftels utrustning är inte mycket sämre än den vi har i de största salarna.

En stor fördel med den takhängda lösningen är att den kan monteras in i rum som saknar fast möblemang – vilket gör att lärare och elever kan möblera om i klassrummen om det skulle behövas.

– På det stora hela är vi jättenöjda. Vi har några förinställda lägen på kamerorna som gör att vi kan variera utsnittett och vill man zooma in kan man även justera bilden med fjärrkontrollen. Något som användarna missar – istället börjar de skruva direkt på kamerafästet – och då kan kameran hoppa ur sina plastkuggar. 


Visst förbättringsutrymme finns

Annars är det mest små detaljer Niklas Raimer skulle vilja förbättra. För PC-användare fungerar det sömlöst med one-cable-connect, medan Apple-användare behöver ladda ner och godkänna mjukvara för att ljud och video ska fungera med deras datorer. 

– För Macanvändarna valde vi att dra HDMI-sladdar med en adapter istället. Det är ju lite stökigare, och adaptrarna har tyvärr en tendens att få fötter också.

Två andra önskemål är att produkterna, som idag har usb-A kablar ska utrustas med usb-C istället och att kabeln från produkterna ska ledas ut från baksidan istället för från sidan eftersom det hade sett snyggare om kabeln gick att dölja helt och hållet, både i tak- och skrivbordslösningen. 

Förutom priset så är det just supporten och den snabba dialogen som Niklas Raimer uppskattar mest med Konftels produkter – men han håller sig ständigt uppdaterad på nyheter och stänger inga dörrar för andra lösningar framöver.

– Självklart hade jag valt en dyrare utrustning om jag hade haft större budget – men för det pris vi betalar har jag faktiskt inte lyckats hittat en bättre produkt. Jag förstår faktiskt inte varför inte fler aktörer slår sig in i det här segmentet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.