Lyckat 6g-test för elektronikjätten

6g LG Electronics använde sig av terahertzbandet för att skicka data över ett avstånd på 320 meter.

Lyckat 6g-test för elektronikjätten

Sydkoreanska LG Electronics fortsätter att utveckla tekniken som ska ligga till grund för 6g, nästa generations mobilnätverk. I början av september genomförde man ett test på Fraunhofer Heinrich Hertz-institutet i Berlin där man lyckades överföra data i terahertzbandet på ett avstånd av 320 meter.

LG Electronics räknar med att 6g-tekniken blir kommersiellt tillgänglig först under 2029 och att arbetet med att ta fram en standard inleds om tre år, men man är uppenbarligen i full färd med att vässa tekniken redan i dag, något som Fierce Wireless rapporterar om.

Enligt LG Electronics innebär det lyckade testet ett stort kliv i rätt riktning för att kommersialisera 6g-tekniken både inomhus och utomhus i urbana miljöer, där man i dag räknar med att en cell har ungefär 250 meters räckvidd. Det innebär också en rejäl förbättring jämfört med de tester som gjordes i fjol, där man kunde rapportera om en räckvidd på 100 meter utomhus.

De höga frekvenser som används i terahertzbandet är känsliga för störningar och medför en kortare räckvidd än de frekvenser som används i 5g-nätverken men LG Electronics har, tillsammans med Fraunhofer-institutet, tagit fram en ny antennförstärkare och förstärkare på mottagarsidan som möjliggjort den längre räckvidden.

– Tack vare framgångarna i vår senaste demonstration har vi kommit ett steg närmare 6g-hastigheter på en terabit per sekund både inomhus och utomhus i städer, säger Kim Byoung-hoon, teknikchef på LG Electronics.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.