Lync-utmanare får Sverigepremiär

I hemlandet Tyskland är Swyx en stor uc-spelare i framför allt smb-segmentet. Nu tar Viewcom in lösningen som utmanar Lync när det gäller både funktion och pris.

Swyx är i grunden en ip-pbx som under sin drygt 10-åriga levnad utökats till en full uc-plattform. Lösningen installeras på valfri Windows-server och systemet uppges vara fullt integrerat med AD för användaradministrationen. Bland funktionerna återfinns förutom vanlig telefoni också kontaktcenter, chatt, presence, videotelefoni och möjligheter till samarbete och skärmdelning. Collaborationsdelen i plattformen kommer från Netviewer som numera är en del av Citrix.

Alternativ till Lync

– Vi tycker att det här är en mer färdig produkt än Microsoft Lync, inte minst när det gäller telefoni och kontaktcenterfunktionaliteten, säger Henrik Eriksson, försäljningschef på Viewcom som nyligen fått distributionsrätten till Swyx i Sverige.

Lösningen klarar sig helt på egna ben men har man en befintlig ip-pbx som man vill fortsätta använda går det också att använda Swyx som ett komplement för att ge bättre uc-funktionalitet.

Förutom en mjukvarutelefon för pc som är möjlig att anpassa både när det gäller utseende och funktion kan Swyx också erbjuda klienter som ger tillgång till bland annat fastnätsnummer, globala adresslistor och linjestatus i mobilen.

Letar återförsäljare

Än så länge sköter de själva försäljningen direkt till kund men Viewcom letar återförsäljare på både tele- och datasidan. Förutom som kundplacerad lösning kommer de också att sälja Swyx som molntjänst från sitt eget datacenter. Sluttesterna av den blev klar häromdagen.

Målen är högt satta från Viewcoms sida, de vill ta mellan 20 och 25 procent av uc-marknaden i smb-segmentet.

– Men det förutsätter att vi får bra återförsäljare i tillräcklig mängd med oss, säger Henrik Eriksson.

Trots att det rekryteringsarbetet inte kommit så långt ännu har de ändå fått några kunder att fastna för Swyx. Bland annat använder kedjan Bishop Arms lösningen i ett antal av sina pubar och fler ska enligt Henrik Eriksson ligga i startgroparna.

– Där har mjukvarutelefonen integrerats i deras betalterminaler och sköts direkt från pekskärmen.

Aggressiv prissättning

Prislistan är inte spikad ännu men Viewcom siktar på att göra två eller tre olika paketeringar där den varianten som ger tillgång till allt Swyx kan erbjuda landar på omkring 150 kronor per månad och användare.

– Sedan lär vi nog ha en del kampanjpriser i början för att öka intresset, tror Henrik Eriksson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.