Majoritet vill ha totalförbud mot mobil bakom ratten

Mobiltelefoner Trots den nya lagen om mobilanvändning i bilen är det fortfarande många som använder mobilen medan de kör. Nu vill en majoritet se ett totalförbud, enligt en ny undersökning.

För tre år sedan infördes en ny lag om mobilanvändning i bilen. Lagen innebär, enkelt uttryckt, att det är tillåtet att använda mobilen medan man kör så länge man inte utgör en fara i trafiken. Även om lagen har haft viss effekt visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If att många fortfarande fipplar med mobilen bakom ratten.

Enligt undersökningen en fjärdedel av bilförare mellan 18 och 44 år ibland sms:ar medan de kör. Nästan hälften av förare i samma åldersgrupp pratar dessutom i telefon utan handsfree medan en mindre andel även gps-navigerar med mobilen bakom ratten.

– Det är mycket allvarligt att så många sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara, säger Dan Falconer, motorexpert på If i ett pressmeddelande.

En av anledningarna kan vara att den nya lagen är otydlig. Lagen innebär inte ett tydligt förbud mot mobilanvändande. I stället är det bedömningen om trafikfarlighet som avgör om det ska tolkas som olagligt eller inte. De flesta svarande i If:s undersökning anser att lagen inte är tillräckligt tydlig med vad man får och inte får göra. Sex av tio svarande i undersökning vill istället se ett totalförbud mot mobilanvändning bakom ratten.

– Det vore bättre att helt förbjuda mobiler, laptops och andra skärmar bakom ratten. Då skulle vi hindra många av de distraherande saker folk fortfarande ägnar sig åt medan de kör. Det skulle göra trafiken säkrare, säger Dan Falconer.

En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Det finns ingen svensk statistik på hur många olyckor som orsakats av mobilanvändning bakom ratten. Regeringen har tillsatt en utredning som väntas vara klar nästa år.

Sverige är idag det enda EU-land som inte har ett förbud mot att använda mobilen bakom ratten utan handsfree.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.