Privata nät är otroligt hajpat och det är inte bara de klassiska operatörerna som ser det som en stor marknad de kommande åren. Nya spelare som Radtonics vill att Sverige ska bli världsledande på privata nät.
Malina Borg Sigg: Då får vi exponentiell tillväxt av privata nät
Privata nät
Många ser en enorm potential i privata nät uppbyggda med 5g-teknik. Malina Borg Sigg från Telenor, en av talarna på Connect22 Professional i höst, ser en nyckel för att utvecklingen ska öka takten.
– Vi är mitt i en 5g-utrullning nu hos alla nätägarna och jag upplever att det finns en bristande mognadsgrad på 5g-kompatibel hårdvara, säger hon.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Malina Borg Sigg är ansvarig för affärsutveckling av privata nät, 5g och edge computing på Telenor. Hon är väl medveten om att branschen fortfarande mest pratar om privata nät, att det inte händer jättemycket konkret än.
– Det är inte konstigt att det är så för det som vi håller på att ta fram är otroligt viktiga samhällsfunktioner och funktioner för ganska kritiska system som uppkopplade sjukhus och ambulanser. Det här måste man ta på stort allvar, säger hon.
Hur många privata nät körs genom er idag i Sverige?
– Jag kan inte prata om alla med en siffra. De som är officiella är Skogforsk som vi gick ut med i januari och Atlas Copco som vi var först i Sverige med en kommersiell implementation för ganska länge sen. Dessutom körde ju SVT SM-sändningar i somras på ett privat 5g-nät. Det händer jättemycket här nu så låt oss hålla kontakten så kan jag berätta mer snart.
De som du kan prata om. Går de i era frekvenser eller i lokala spektrum?
– Spektrumfrågan är intressant och där tycker jag att vi som operatörer behöver vara tydliga. Spektrumet har ju varit viktigt för våran kod, men när vi pratar privata nät så är den inte så avgörande som tidigare utan man kan ju söka lokala spektrum som företag. Men spektrumet löser inte support, SLA-hantering eller det tekniska att man vill ha en lösning som samverkar i dedikerat nät med vårt makronät till exempel, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att man har missuppfattat operatörens roll nu när spektrumägandet försvinner och man kan man köpa det här via aktörer som konsultföretag och integratörer. Vi har hanterat nätverkstjänster i över 100 år och vi kan det här. Vi hjälper till i diskussioner kring lösning och möjlighet till hastighet och svarstid i nätet, och väljer man en lokal spektrumlösning så kommer man antagligen behöva operationsdelen och där finns vi med teknik och kunskap för det. Själva spektrumfrågan är inte jätteviktig för oss utan där får kunden själv välja vad de tycker är bra men givetvis kan vi vara rådgivare.
PTS berättade i våras att det inte kommit in så många ansökningar om att köpa spektrum för lokala privata nät. De flesta projekt som är igång använder operatörernas makronät, men inte heller där finns det en uppsjö av exempel.
Varför tror du att det inte riktigt har skjutit fart än?
– Vi är mitt i en 5g-utrullning nu hos alla nätägarna och jag upplever att det finns en bristande mognadsgrad på 5g-kompatibel hårdvara. Det är svårt att köra tester om man inte har hårdvaran på plats som allting ska knyta an till. När det blir mer moget kommer det gå mycket snabbare och då får vi nog se den exponentiella utveckling som alla förväntar sig.
Hon fortsätter:
– De företag som ändå kommer in i proof of concept-stadiet nu när man testar vilka hastigheter man kan få i lokala spektrum och i Telenors frekvenser kring 5g och vad som behövs för de use case man testar. Generellt kan man nog säga att det ibland trycks på för mycket i vilka hastigheter som krävs. Det ska ju också bli en kostnadseffektiv lösning och man betalar för vad man får – ibland passar det bättre med nätcentrisk eller lokal installation på 4g, NB-IoT, LTE-M eller något annat. Där behövs det diskussioner med operatören i ett tidigt skede så att prisbilden blir korrekt.
Vad mer behöver man tänka på när man planerar för privata nät?
– Jag kommer själv från cloud-sidan och har haft utvecklare som programmerat iot-lösningar. Det som jag har upplevt från andra sidan är att många har byggt use cases själva. Till exempel stora automotor-företag som kollar på autonoma bilar och fleet management-system där man har tagit konnektiviteten för givet och som ett sista steg där man i slutet kopplat in operatören som ska leverera 2g, 3g eller 4g. Där har man många gånger valt att gå i det publika nätet med lösningen, men då kan det ibland bli köbildning. Vi vill ju att privata nät ska ses som att vi bygger en egen fil för kunden och då blir det mer förutsägbart vad som kan levereras. Då måste vi vara med i diskussionerna tidigt och det känns som att det är ännu viktigare i och med skiftet till 5g där riktiga tester kan köras.
Varför?
– Det finns fler möjligheter med tekniken, med till exempel network slicing där vi kan dela av nätet och garantera korta svarstider. Det kräver mer planering och är mer komplext än tidigare generations mobilnät.
Malina Borg Sigg är en av talarna på Connect22 Professional. Här hittar du programmet där man också kan boka sin deltagarbiljett.