Malux släpper mobil för riskfylld miljö

Svenska Malux släpper under eget namn gsm-telefonen Ex-Handy 07 som är godkänd för användning även i miljöer där det förekommer explosionsrisk.

Malux släpper mobil
för riskfylld miljö

I lokaler inom exempelvis kemi- och processindustrin kan det råda explosionsrisk vilket gör att man inte får använda vanliga mobiltelefoner. Både gaser och höga koncentrationer damm i luften kan om oturen är framme orsaka explosioner. I sådana så kallade ATEX-klassade miljöer måste man istället använda specialcertifierade telefoner, vilka uppfyller hårt ställda krav. Precis en sådan telefon är Malux Ex-Handy 07.

Uppmärksamma läsare har säkert redan sett en slående likhet med Sonims ruggade lur XP 3300 Force, vilket beror på att den är utgångsmaterialet för Ex-Handy 07. Men för att klara ATEX-kraven, och för den del den amerikanska motsvarigheten IEC, har telefonen plockats isär och fått en helt annan kapsling av de elektroniska komponenterna. Allt för att eliminera risken för gnistbildning.

Både när det gäller funktioner och stöttålighet är den modifierade telefonen identisk med den ursprungliga Sonim-modellen. Priset har dock rakat i höjden ordentligt. En vanlig XP 3300 Force går att köpa för runt 3 000 kronor plus moms, Malux Ex-Handy 07 kostar 14 000 och ytterligare ett par tusenlappar om du vill ha kamera i telefonen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.