Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Många företag saknar rätt lösningar för distansarbete

Kontoret I coronavirus-tider har distansarbete blivit dagens melodi. Men många företag är dåligt rustade för detta. Så agerar du för att bli av med flaskhalsarna.

Många företag saknar rätt lösningar för distansarbete

Många företag vill gärna påstå att de är moderna och att deras arbetsplats är det likaså. Men den ökade belastningen på anslutningar och onlineverktyg som kommit med det utbredda distansarbete på grund av coronaviruset har tagit företagen på sängen.

Effekten av att det blir överbelastning i tekniken är att att när många kopplar upp sig samtidigt – är att det går betydligt långsammare.
– Många organisationer i Sverige har inte byggt sin infrastruktur kring det nu ökande antalet personer som arbetar hemma som vi ser nu. De flesta har istället lösningar som är dimensionerade att klara av ett jämförelsevis mindre antal personer som till och från arbetar hemifrån. Framför allt märker vi att organisationer med kanske lite äldre systemlandskap, inte sällan inom tillverkningsindustrin, är särskilt utsatta just nu, säger Patrik Björkdahl, ansvarig för området Modern workplace på it-tjänstbolaget Enfo.

Så vad är de stora bovarna i dramat. Enligt Patrik finns det två faktorer som spelar in.
– Organisationer designar och kapacitetsplanerar oftast sina lösningar för distansarbete efter en känd och ganska statisk belastning och med traditionella tekniker som VPN. Detta går självklart att skala upp, men att göra det snabbt och kontrollerat vid snabba förändringar i arbetsmönster är oftast inte realistiskt. Dessutom riskerar man att binda onödigt kapital i ökad hårdvara under lång tid, säger han.

Tre tips för att undvika överbelastning

Så hur ska man som företag då tänka för att inte hamna i problemet med överbelastning? Patrik har tre tips som organisationer bör följa.
– En kortsiktig och direkt åtgärd när behovet av distansarbete är som störst är att försöka prioritera fjärranslutningar och VPN-förbindelser. Det betyder att man ger plats åt affärskritiska applikationer genom att försöka minska eller stänga ner trafik som inte är direkt affärskritisk. Detta är inte en långsiktig lösning då det påverkar den övergripande upplevelsen och produktiviteten i den digitala arbetsplatsen.
– En bättre och mer långsiktig lösning är istället att komplettera sin existerande lösning för distansarbete med förmågor i till exempel Microsoft Azure där en kombination av tjänster både kan avlasta underdimensionerad VPN och brandväggslösningar men även tillhandahålla en säker och virtuell arbetsplats för organisationens anställda.
– Dessa molnbaserade lösningar för distansarbete kan ses som temporära och skalas upp till det behov organisationen har just i detta läge, men också som en vital ny del i organisationens långsiktiga kontinuitetsplan. Eller ännu hellre som ett nytt sätt för organisationen att tillhandahålla en säker modern digital arbetsplats där var arbetet utförs inte är det primära utan att det görs.

Tipsa oss

Har du ett bra verktyg eller tjänst som kan underlätta för hemarbete nu i coronatider?

Tipsa oss på info@telekomidag.se

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter